GÜMÜŞ (NEM) BÖCEĞİ İLAÇLAMA NEDİR? (FARMAPEST İSTANBUL BÖCEK İLAÇLAMA SERVİSİ)
- Farmapest Böcek İlaçlama
- 18 Oca 2019
- 7 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Oca 2019
KİMLİK BİLGİSİ
Gümüş böceği (Lepisma saccharina); ''silverfish (gümüş balığı)'' da denilen; ''eklembacaklı ve kanatsız'' olan böceklerin; ''Thysanura'' takımının, Lepismatidae'' familyasına bağlı olan, vücudu; genellikle ''gümüşümsü'' bir renk ile kaplı; iki adet ''uzun, kılkuyruklu,'' üzeri; ''küçük ve parlak pullarla'' örtülü olan, bir ''böcek'' türüdür. ''Gözyaşı damlasına'' benzeyen, şekilleri vardır.

Gümüş böcekleri, halk arasında; ''gümüşçün, gümüş balığı, gümüşçük, nem (rutubet) böceği, kağıt böceği, gri balıkçıl'' gibi isimlerle de anılırlar. Bu familyanın, diğer bir türü olan ve ''doğal ortamlarda'' yaşamayı tercih eden ''Thermobia domestica'' yani, daha çok bilinen adıyla ''ateş böcekleriyle'' de büyük benzerlik gösterirler. Bazı türler, biraz ''daha iridir'' ve gümüş renginde de değildirler. ''Siyah ve benekli'' renkte de olabilirler.

GENEL ÖZELLİKLERİ
Gümüş böceğinin boyu; ''8 mm.- 4 cm.'' arasındadır ve çok daha fazla büyümezler. Gümüş böceklerinin birçok türü görünüş olarak; ''çok parlak ve gri-gümüş'' rengindedir. Vücudunun üzerinde bulunan tabaka, pullarla örtülü,''katmanlar'' halindedir. Bu haşere türü, tıpkı bir ''su damlasını'' andıran, üçgenimsi bir ''vücut yapısına'' sahiptir. ''Gümüş böceğinin, arka kısmı''; ''3 adet çıkıntıyla, 2 adet uzun ve ince kıl kuyruktan'' oluşur.

Baş ve de ''göğüs kısmı,'' nispeten ''geniş'' bir haldeyken;''kuyruk kısmı, ''sona doğru oldukça daralmaktadır. Aslında şekil olarak ona, ''ters su damlası'' da denilebilir!. Gümüş böceklerinin toplamda;''4 çift ayağı ve başlarının üzerinde yer alan, 1 çift anteni (duyarga)'' bulunmaktadır. ''Antenlerinin'' sayesinde, besinlerin yerini tespit ederler ve aynı zamanda; türlerin arasındaki, ''iletişimi' sağlarlar.

Gümüş böcekleri, yapısal olarak ''kanatsız'' bir şekilde yaratılmış olsalar da, oldukça ''hızlı ve esnek'' hareket edebilen; bu yüzden de, çok fazla ''fark edilmeyen,'' bir haşere türüdür!.. Bu
nedenle de bir çok ortamda,''varlığını bizlere hissettirmeden'' sürdürebilen bir böcek çeşididir. Gümüş böceklerinin, ''üremesi ve yaşam süresinin uzunluğu,'' bu böceğin, yaşam alanlarının uygunluğuna bağlı olarak değişebilir. Gümüş böcekleri; yaklaşık,''bir yıl kadar'' yaşayabilirler.

BESLENME
Gümüş böcekleri neredeyse yiyecek ayırmaz!..Özellikle evinizdeki; ''şeker içeren gıdalardan, tahıllara ve diğer besin maddelerine, evlerimizdeki; kitap, gazete gibi kağıt ürünlerine, tahta kırıntılarına, ve hatta naylon, plastik gibi kimyasal maddelerden oluşan eşyalara'' kadar zarar vermediği ve ''besin'' olarak tüketemediği ''ürün'' yok gibidir!. ''Kağıt zararlısı''olarak da bilinir. Bina içlerine; ''karton, eski gazete, koli, duvar kağıdı ve kitaplarla'' kolayca girerler.

Özellikle, ''protein içeren besinleri'' tercih ederler. ''Kendi türleri de dahil, ölü böcek kalıntıları'' ile de beslenebilirler. Gümüş böcekleri, kıvrak vücut yapılarının sayesinde, evlerimizin her bir tarafında rahatlıkla dolaşıp, beslenirler.''Yiyecek kaynağını'' bulduklarında ise, ona ''en yakın' olan yere'' yerleşirler. O zaman, ''hareketleri'' de nispeten azalır!..''Hiçbir besin almadan ve su dahi içmeden,'' haftalar boyunca ''yaşamlarını'' devam ettirebilirler.

Gümüş böcekleri, ''besin olarak'' asla ''insan ve hayvan kanını'' kullanmazlar!.. Bu yüzden de insanları ''ısırmaları'' kesinlikle söz konusu bile değildir!.. Gümüş böcekleri bu konuda birçok haşere türlerinden daha masum olan bir böcek türüdür. Çoğu kez ''bitkisel, zaman zamanda hayvansal'' ürünleri tüketirler. Fırsatını bulurlarsa da, bazı durumlarda ''diğer böcek türlerinin ve hatta kendi hemcinslerinin ölülerini'' de tüketmekten çekinmezler!..

ÜREME
Gümüş böcekleri, ''çiftleşme'' öncesinde birtakım ''garip davranışlar'' gösterirler.''Aşk dansı'' veya ''kur yapma'' diye adlandırılabilen, bu davranışların sonunda; ''erkek gümüş böceğinin bıraktığı spermleri, dişi gümüş böcekleri; yumurta borusuna alarak döller. Gümüş böceğinin ''yumurta sayısı ve yumurtlama süresi,'' türlerine göre değişiklik gösterebilir.''Gümüş böceği'' türlerinin bazıları; birkaç gün içerisinde yumurtlama yaparken, bazı türlerinde ise;'' 20 güne'' kadar ancak ''yumurtlama'' meydana gelir.

Gümüş böceği, çoğu böcek türünde görüldüğü gibi, ''normal yumurtlama yöntemi'' ile çoğalır. Gümüş böcekleri, bir yılda ''birkaç kez'' yumurta üretebilir.''Dişi gümüş böcekleri,'' her ''üreme döneminde'' yaklaşık olarak,''100 adet yumurta'' üretirler. Dişi gümüş böceği günde, ortalama ''1-3 arasında'' yumurta bırakabilir. Yumurtalarını; ''gözlerden uzak, serin, nemli, loş ve kuytu'' olan yerlere bırakırlar. Yumurtadan çıkan, gümüş böceği yavruları ''beyaz'' renktedir.

Gümüş böceğinin ''yumurtlamak'' için seçtiği yerler, genellikle; ''yarıklara, duvar köşeleri, halı, koltuk ve hareketsiz nesnelerin altları, süpürgelik kenarıdır.'' Yumurtaları, ev koşullarına çok uygun olan, ''20-22 °C '' sıcaklık ve ''% 50-75'' oranında nemde gelişir. Yumurtadan, ''erişkin'' hale gelmesi ise yaklaşık, ''3-4 ayı'' bulur. Gümüş böceği, ''çok hızlı çoğalan'' bir haşere türü olup; yumurta halinden, tekrar üreyebileceği ''ergin'' haline, çok kısa zamanda kavuşabilir!.

YAŞAM ALANLARI
Genellikle ''ılıman iklimlerde'' yaşayan gümüş böcekleri; ''sıcaklığı ve nemi'' çok seven, bir ''böcek'' türüdür. Zaten, ''en çok bilinen'' isimleri de; nem (rutubet) böceğidir. ''Yavrularının gelişimi'' için ''neme'' çok fazla ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de evlerde; ''mutfak ve banyo'' gibi mekanları, ''yaşamak'' için ''yuva'' edinirler.

Gümüş böceklerini ''soğuk ve kuru'' olan ''havalarda'' çok fazla göremeyiz!. Bu haşereler, ''oldukça hızlı'' koşarlar ve evlerimizde; ''kitap ve gazete sayfalarının arasında, kanepe ve döşeme aralıkları, çatı katları, zemin ve bodrum katları gibi yerlerde, daima ıslak olabilen; ''banyo, mutfak, pis su atık boruları, kalorifer borularının etrafı, merdiven altları, garaj'' gibi nemli ortamlarda ''sıklıkla'' bulunurlar.

Gümüş böcekleri evlerimiz haricinde; ''ekmek fırınları, pastahane, lokanta, kağıt ve dokuma fabrikaları'' gibi gıda ''üretimi ve tüketimi'' yapılan mekanlarda, oldukça sık görülebilmektedir. ''Kütüphaneler, ofisler ve arşiv odaları,'' gümüş böceklerinin en çok görüldüğü yaşam alanları arasında ilk akla gelenlerdir. Her mevsim görülseler de; ''yaz ve ilkbahar'' aylarında daha sık görülürler. Bunda, ''sıcak ve nemli havanın'' etkisi oldukça büyüktür!..

GÜMÜŞ BÖCEĞİ İSTİLASINI ÖNLEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Gümüş böcekleri, genellikle; ''mutfakta, banyolarda, çamaşırhanelerde'' bulunur. Etrafta hızla dolaşırken de, ''gözle fark edilmeyecek kadar küçük'' olan, ''dışkılarını,'' ''her yere'' bırakırlar!. Gümüş böcekleri genellikle geceleri, karanlıkta hareket ederler. ''mekanın ışığını açtığınız an hiç ''kımıldamadan,'' öylece beklerler ve ''fark edilmemek için'' oldukça ''çaba'' sarf ederler!..

Gümüş böcekleri, bazı ''avcı böcekler'' tarafından da besin olarak tüketilir. Örneğin; ''akrep, kulağakaçan, kırkayak, örümcek'' gibi böcekler, ''doğal avcılarıdır.'' Her ne kadar, bu durum; ''doğal dengenin korunmasına'' bir nebze yardımcı olsa da, ''yaşam alanlarımızda'' pek fazla
işe yaramayabilir!.. Öyle ki; bu kez de, diğer türlerdeki haşerelerin ''hızla üreyerek,'' etrafa ve insanlara ''zarar verme'' ihtimali, daha fazla artabilir!..

Gümüş böcekleri;''banyo, tuvalet, bodrum ve çatı katı'' gibi ''nemli ortamları'' tercih ettikleri için ''en çok dikkat edilmesi gereken'' şeylerden bazıları arasında;'' evlerimizin daima kuru olması'' ve rutubeti önleyici; ''boya, badana, bina dış cephe yalıtımı ve çatı izolasyonu''gibi bazı önlemlerin alınması gelir. Nemi en aza indirmek; ''küfü ve mikroorganizma'' üremesini
engellediğinden, ''hastalık yapıcı bakteriler de ''yaşama alanı'' bulamazlar!..

''Mutfak zeminini, tezgahları ve dolapları daima temiz tutmak, süpürgelik ile zeminin birleştiği yerdeki çatlakları izole etmek, kitaplıkları, dolap raflarını, kapı ve pencere pervazlarını güzel bir şekilde silmek''; ''fırın, mikrodalga, tost makinesi ve buzdolabı gibi elektrikli eşyaların, arka bölümlerini düzenli olarak temiz tutmak'' da haşerelerin kolayca ürememesi için alınacak olan önlemler arasında ''ilk sıralarda'' yer alır!..

Bu tür haşereler, genellikle evlerimize; ''kartondan üretilen, koli ve kutularda ya da mobilya ve yapı malzemelerinin arasında'' girerler. Bu malzemelerin üzerine bıraktıkları; yumurta ve larvalar, bu taşınma işinde önemli bir rol oynarlar!. Bu nedenle, tüm bu eşya ve malzemeler, eve sokulmadan önce, mutlaka kontrol edilmelidir!..Ortamdaki nemi azaltmak ve dolayısıyla böcekleri ''mekana çekmemek'' için ''nem giderici cihaz'' kullanmak da, etkili bir çözümdür.

Gümüş böcekleri, beslenmeden ve su tüketmeden günlerce yaşayabilir.Yani, hem dayanıklı hem de sabırlıdırlar!.. Uygun olan ''anı ve ortamı'' yakalamadan, yani; evinize ''kalıcı olarak'' yerleşmeden önce, bu böceği gördüğünüz ilk anda ''müdahale etmek'' çok önemlidir!.. Sıcak olan iklimlerde gümüş böcekleri, ''açık alanda'' da yaşarlar. ''Açık tesisat kanalı, döşemelerin boşluklarında bulunma ve yumurta bırakma'' ihtimali de oldukça yüksektir. Bu yüzden de, bu tür açıklıklar, ''silikon'' benzeri ''maddeleri'' kullanılarak, en kısa sürede kapatılmalıdır!..

Bu tür haşereler, ''açık ortamda bırakılan yiyeceklerin'' üzerine gelirler. Bu yüzden dolayı da, yiyecekleri; ''kapalı kutu ve dolaplarda bulundurmak,'' haşerelerin ''beslenmesine'' engel olur. Ayrıca, evimizde sadece ''bir tane'' bile ''gümüş böceğine'' rastlasak; ''hiç vakit kaybetmeden'' ''acil bir şekilde'' mutlaka, bir ilaçlama firmasından ''profesyonel yardım'' alınmalıdır. Şu asla unutulmamalıdır ki; ''bir böcek, bir haşere istilanın'' habercisi olabilir!..

Evinizin yakınlarında bulunabilen gizlenme noktalarını (taş, odun yığını, ağaç kabuğu veya gübre yığını) gibi ''gereksiz olan tüm malzemeleri'' ortadan kaldırmak da ''haşere istilasının'' önüne geçmeye yardımcı olacaktır!. Evinize ''girebilmek'' için birçok yolu kullanabilirler. Bina zemininde veya diğer yerlerdeki çatlaklardan veya; kitap, karton kutu gibi eşyaların arasında evinize girebilirler. Gümüş böcekleri, eğer kontrol altına alınmazsa yiyeceklere zarar verebilir; hatta bazı eşyaları, kullanılmaz hale getirebilirler!...

ZARARLI ETKİLERİ VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Gümüş böcekleri kesinlikle ''zehirli'' değildir. Ama sıkça ''gezindikleri ve bulundukları'' yerlerin yüzünden, ''mikrop ve bakterileri'' taşıyıcı özelliğe de sahiptirler.''Gümüş böcekleri,'' insanlara bazı hastalıkları; ''taşıyıp, bulaştırmada'' çok önemli rol oynarlar. ''Mutfak, kiler, gıda deposu'' gibi yerlerde; ''salya ve dışkıları ile; mantar, bakteri'' gibi mikroorganizmaları, ''gıda ve besin'' ürünlerinin üzerine taşıyarak, ''hastalık yapıcı'' etkiye neden olurlar.

Gümüş böcekleri; ''kitaplarımıza, gazetelere, defterlere ve bizim için çok önemli olabilen evraklara,'' büyük zararlar verebilirler. Aynı zamanda; evdeki giysilerimize ve yünlü veya pamuklu tüm eşyalarımıza da saldırırlar!. ''Un ve nişastanın'' yanında; ''sabun, tutkal, diş macunu'' gibi maddelerle de beslenirler!.. Ayrıca; ''tahıl ve bakliyat'' gibi gıdalar, bulunan depolara girip, tahrip ederler. Gümüş böceği, bu şekilde de bizlere ''hastalık taşıyıcı olan mikropları'' da bulaştırmış olur!.

Eğer, bu tür önlemleri almakta, ''vakit kaybedecek'' olursak; gümüş böcekleri, çok ''yoğun'' bir şekilde tekrar çoğalacaktır!.. Gümüş böceğini evlerimizden uzak tutmak için 'tarçın'' gibi bazı ''doğal yöntemler'' kullanmak da etkili olabilir!. Ama bu tür tedbirler,''haşere ve yumurtalarını'' ''yok etme'' de ''çok fazla etkili'' değildir!. Bu yüzden de mutlaka, haşere ilaçlama firmasından, ''uzman yardımı'' almak şarttır!..

Mümkün olan ''en kısa sürede'' ''gümüş böceğinden'' kurtulmanın;''en kısa, en sağlıklı ve en kesin'' çözüm yolu ise; ''haşerelerin türüne'' uygun olan ilaçları kullanan, işinde profesyonel bir ''ilaçlama firmasına,'' uygun yöntemlerle, ''ilaçlama uygulamasını'' yaptırmaktır!..''Gümüş böceği'' ilaçlamasında, ''yoğun kokulu olan, sıvı ilaçlar'' kullanılır. Gümüş böceği ilaçlaması yapan elemanların; bu işin ''eğitimini almış, uzman kişiler'' olması şarttır!..

Bireysel olarak, hiçbir ''bilgi ve eğitime'' tabi olmadan, amatörce yapılan ilaçlama uygulaması ile hem ''kesin olarak çözüme ulaşmak'' mümkün değildir, hem de ''izinsiz ve uygun olmayan'' ilaçların kullanılması sonucunda, hiç de istenilmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir!. Özellikle,''bu türden'' durumlarda; ''ilaç zehirlenmeleri ve alerjik reaksiyonlar'' sıkça görülebilmektedir.Yani kısacası; bilinçsizce bu işi yapan kişiler, kendisini ve çevresindeki canlıları da riske atarlar!..

Gümüş böceği ilaçlaması, mutlaka; ''yoğun kokulu ilaçlar'' kullanılarak, ''püskürtme tarzında'' yapılmalıdır. ''Tablet, toz veya jel şeklindeki'' ilaçlar, bu ''haşere türü'' için çok uygun değildir. Gümüş böceği ilaçlamasında mutlaka özel olarak hazırlanmış, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalıdır. Kullanılan ilaçlar, kesinlikle ''etkili ve yoğunlaştırılmış'' türde olmalıdır!.
İlaçlama firmasının, yetki ve izin belgesini ısrarla isteyiniz. Bu, sizin güvenliğiniz için şarttır!.

Farmapest Haşere ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli, belge ve ilaçlarıyla, sizlere her türlü haşere ve kemirgen sorununun çözümünde, çeşitli alternatifler sunabilecek, bilgi ve tecrübeye sahip olan uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
İletişim Bilgileri
Avrupa Yakası
Seyrantepe Mah. Gülendam Sok. No:14/A 4.Levent / Kağıthane / İST.
Anadolu Yakası
Çınar Mah. Mustafa Kemal Atatürk Cad. Canlı Sok. Gülbağ Pasajı No: 6/13 Küçükyalı
Maltepe / İST.
Tel : (0542) 473 10 89 - (0212) 279 87 98
www.farmapest.com Mail Adresi: farmapest@gmail.com
böcek ilaçlama,haşere ilaçlama,kemirgen kontrol,hamam böceği ilaçlama,sivrisinek ilaçlama,pest ilaçlama,pest control,dezenfektasyon hizmetleri,bahçe ilaçlama,ev ilaçlama,pest kontrol,kene ilaçlama,karınca ilaçlama,tahtakurusu ilaçlama,sümüklüböcek ilaçlama,salyangoz ilaçlama,akrep ilaçlama,pire ilaçlama,
Comentarios