HAMAM BÖCEKLERİ HAKKINDA MERAK EDİLEN BAZI SORULAR (FARMAPEST İSTANBUL BÖCEK İLAÇLAMA SERVİSİ)
- Farmapest Böcek İlaçlama
- 4 Ara 2018
- 6 dakikada okunur
EN SIK RASTLANILAN HAMAM BÖCEĞİ TÜRLERİ HANGİLERİDİR?
Hamam böceklerinin yaklaşık olarak 5000 civarında ''türü'' bulunur. Alman hamam böceği (Blatella germanica), Amerikan hamam böceği (blatella americana), şark (oryantal) hamam böceği (Blatta orientalis), kahverengi bantlı hamam böceği (Supella longipalpa) (brown banded cockroach), dünya üzerinde en çok bilinen ve görülen hamam böceği türleridir.

HAMAM BÖCEKLERİ NE İLE BESLENİRLER?
Hamam böcekleri ''açıkta bulunan,'' organik veya inorganik olan her türlü yiyeceği tüketirler.
Kağıt ve kauçuktan üretilen ürünler dahi bu kapsamdadır!. Ama özellikle; nişastalı, tatlı, yağ içeren ve et ürünlerinden hoşlanırlar. Çoğu yerlerdeki ''çöp kutuları'' temel ''gıda'' kaynağıdır. Hamam böcekleri ''kendi türleri de dahil'' ölmüş, her çeşit böceği yiyebilirler!..

Hamam böcekleri ''gün ışığından'' pek hoşlanmadıkları için, beslenmelerini genellikle ''gece
olunca'' yaparlar. Oldukça pis ve kirli ortamlarda dolaştıklarından ötürü ''üzerinde gezdikleri yiyeceklere'' hastalık yapan, mikrop ve bakterileri bulaştırırlar. Hamam böceği aynı zaman
da evlerimizdeki giysilerimizi de kemirerek, onlara zarar verir. Hamam böceklerinin, doğal ortamlarda yaşayanları ise ''organik besinleri'' tüketirler.

HAMAM BÖCEĞİ NASIL ÇOĞALIR?
Hamam böcekleri yumurta ile çoğalırlar. İçerisinde yüzlerce yumurta bulunan onlarca keseyi dolaştığı her yere bırakabilir. Hamam böceklerinin dişileri tüm yaşamları boyunca ''sadece bir kez çiftleşirler.''

Hamam böceği bu çiftleşmeden sonra her yıl, ''4- 5 defa'' yumurta bırakır ve her defasında binlerce yumurta üretebilir. Hamam böceği yumurtasını evlerde; kuytu yerlere, duvarlardaki yarık ve çatlaklara bırakır. Hamam böceği yavrusu, yumurtadan yaklaşık 15-21 gün sonra çıkar.

Hamam böcekleri ''ölüm anlarında bile,'' ''yumurta keselerini'' ortalığa bırakabilirler!. İşte bu yüzden çok çabuk çoğalırlar!. Hamam böceği, bu kapsüllerin içerisinde çok sayıda yumurta üretir ve ''kuluçka'' döneminden, ''cinsel olgunluğa,'' çok kısa bir süre içinde geçerek, ''nüfus oranını'' artırmayı başarır!..

Dişi hamam böcekleri, yavrularının oluştuğu yumurtaları, ''oldukça sağlam'' bir ''kesenin'' içerisinde taşıdığından, daha fazla ''nimf'' doğmaktadır. Bu tür için kullanılacak en etkili
ilaçlama türü, ''jel'' şeklinde olan ''zehirli yemlemedir.'' Bilinçsizce yapılan ''sıvı ilaçlama''
çoğu kez işe yaramadığı gibi hamam böceğinin, kuyruk kısmında hazırda beklettiği ve ''yumurta dolu olan kesesini,'' ''ölüm anında dahi'' bırakmasına yol açabilir!..

HAMAM BÖCEĞİNİN YAŞAM ALANLARI NERELERDİR?
Hamam böcekleri gece boyu, ''yiyecek'' ve ''su'' temini için dışarıya çıkarlarken, gündüzleri;
duvar ve zemin üzerinde bulunan çatlak ve aralıklara saklanırlar. Sıcak ve nemli bir ortam sağlayan diğer, ''karanlık alanlarda'' gizlenme yerleri arasındadır. Nispeten ''geniş'' ve ''düz'' gövdeleri, çatlaklara ve en dar açıklıklara kolaylıkla girip çıkmalarını sağlar. Özellikle ''yoğun haşere nüfusundan'' dolayı, yiyecek veya su eksikliği varsa, gündüzleri de görülebilirler!..

Hamam böceği evlerimizde en fazla; mutfaktaki lavabo altlarında, evin bodrumunda, çatı katlarında hatta yatak odalarına kadar hemen her mekanda bulunurlar. Hamam böcekleri, nispeten yüksek sıcaklık derecesine sahip nemli ortamları tercih eder. Bu yüzden de nem
ve ısının yüksek olduğu; banyo, sauna, kaplıca, hamam vazgeçilmez yaşam alanlarıdır.

Hamam böcekleri, gıda üretilen ya da saklanan; fabrika, depo, market gibi yerlerde de ''eğer önlem alınmazsa'' çok hızlı bir şekilde ''üreyerek'' çoğalırlar. Olumsuz tüm koşullara (iklimsel, fiziksel veya kimyasal) kolaylıkla adapte olabilirler. Diğer tüm canlılara göre çok daha dirençli ve sağlam bir yapıdadırlar.

HAMAM BÖCEĞİ HANGİ HASTALIKLARI TAŞIR?
Hamam böcekleri tarafından iletilen başlıca ''hastalıklar'' şu şekilde sıralanabilir; Öncelikle (dışkılarıyla bozulmasına yol açtıkları gıdalar yüzünden) gastroenteritin (gıda zehirlenmesi) çeşitli biçimleri, amipli dizanteri, diyare (ishal), verem, hepatit (sarılık) gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu tür hastalıklara neden olan organizmalar, hamam böceklerinin bacaklarında
ve vücutlarında taşınarak, besinlerin ve mutfak eşyalarının üzerine bırakılır.

Hamam böceklerinin insanlara hastalığı taşıması genellikle; ısırdıkları besin ve yiyeceklerin üzerine bıraktıkları; mikroplu ağız salgıları, dışkıları ve yumurtaları ile olur. Birçok ''ölümcül'' olabilen, hastalığı taşıyan ve bulaştıran bu haşereler, insan sağlığı için oldukça tehlikelidirler.
Hamam böceği dışkıları ve dökülen derileri; cilt lezyonu, sulanmış gözler ve hapşırma, burun kanallarının tıkanması, astım gibi insanların ''alerjik reaksiyon'' göstermesine yol açabilir.

HAMAM BÖCEĞİ NE KADAR YAŞAR?
Hamam böcekleri yaklaşık olarak, 1- 1,5 yıl kadar yaşarlar. Yumurtadan çıktıktan, 30-40 gün sonra ''cinsel erginliğe'' ulaşırlar. Hamam böceklerinin sürekli ürediğini düşünürsek, ortamda daima ''yavru'' olması normal sayılabilir!. Hamam böceklerinin, yaşam koşullarının uygunluğu ve onlarla yapılan mücadele yöntemleri, ''yaşam sürelerini'' belirleyen en önemli etkendir.

HAMAM BÖCEĞİ ÜREMESİNİ ENGELLEYECEK ÖNLEMLER NELERDİR?
Hamam böcekleri, sürekli pis ve mikroplu ortamlarda dolaştıkları için üzerinde gezindiği ve yiyerek, tükettiği gıdaların ''bozulmasına'' sebep olurlar. ''Gıda zehirlenmelerin'' birçoğu, bu haşerelerden kaynaklanır!. Bu tür zehirlenmelerin birçoğu; mide bulantısı, kusma ve ishal olarak tepki verirken, bünyesi zayıf ve ağır hasta insanlarda ölümle dahi sonuçlanabilir!.

Aynı zamanda gıdalara, hastalık mikrobu bulaştırırlar. Bu türden sıkıntıların önüne geçmek için önlem olarak; Tahıl ürünleri, kurabiye, un, şeker ve ekmek gibi maya ve şeker içeren ürünleri; hava geçirmeyen, kapalı kaplarda saklamaya özen göstermek gerekir..

Aynı zaman da her akşam ev atıklarını, sıkıca bağladığınız, sağlam bir çöp poşetiyle dışarı çıkartmak gerekir. Hamam böceklerinin üremesini engellemek için; mutfak, banyo ve diğer alanlardaki boruların geçtiği duvarlarda, zamanla oluşan kırıkların ve çatlakların doldurulup, onarılması gibi birtakım yapısal değişiklikler şarttır. Çatlak ve yarıklar için izolasyon mutlaka yapılmalıdır.

HAMAM BÖCEĞİ NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Özellikle havaların ısınmaya başladığı, ''ilkbahar - yaz'' aylarında çok daha ''aktif'' olsalar
da, hamam böceklerine her mevsimde rastlanılabilir. Yaşam koşulları her ne olursa olsun, hamam böceklerini her yerde görmek mümkündür!.. Gördüğünüz sadece ''bir tane hamam böceği'' olsa bile, ''anında müdahale'' şarttır!..

Çeşitli gıdaların ''lezzetini etkileyebilecek,'' ''kokulu salgılar'' üretirler. Hamam böceğinin sayısı çok yüksek olduğunda bu salgılar, ''istila alanında'' ağır bir ''kokuya'' neden olabilir!.. Hamam böceğinin ölülerinde; bakteri, virüs, mantar gibi hastalık üreten, mikroorganizma türleri bulunabilir.

Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde ürediği, asla akıldan çıkarılmamalıdır!. Öyle ki, bu gördüğünüz tek bir hamam böceği bile, evinizin çok kısa bir süre içerisinde bu ''haşereler tarafından istila edileceğinin'' habercisi olabilir!.. Bizlere hissettirmeden öyle çabuk çoğalır
ki, ''erken müdahale'' de çok geç kalınmış olunabilir!..

HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMADA HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?
Fiziksel engellere (bedeninin bir bölümü hatta kafası kopsa dahi, uzun bir süre yaşayabilir), kimyasal etkenlere (bilinçsizce yapılan ilaçlamalarda uygulanan, organik içerikli ilaçlara karşı, kolaylıkla ''bağışıklık'' kazandığı bilinmektedir.)

Ayrıca ''radyasyon'' gibi ''güçlü ışınıma'' direnç gösterebilir. Tüm bu olumsuz koşullara karşı, oldukça dayanıklı bir haşere türü olan hamam böceklerinin, kontrol edilmesi oldukça zordur. Hamam böceği ilaçlamasında en etkili ve kesin sonuç alınacak yöntem ise ''jel ilaçlamadır.''

Jel (zehirli yemleme) yönteminin son derece etkili ve sonuç odaklı olmasının en büyük nedeni, bu tür canlıların ''yamyam'' özelliğinin olmasıdır!..Öyle ki, çeşitli gıda maddesi katılarak, kamufle edilmiş olan ''zehir'', özel bir ''şırıngayla'' damla şeklindeki aralıklarla, haşerelerin önceden tespit edilen geçiş güzergahına damlatılır.

Bu damlacıkların cazip kokusuna dayanamayıp, tüketen haşereler hemen ölmezler. Yuvalarında ölen haşereleri yiyen, diğer koloni üyeleri de aynı akıbetin kurbanı olurlar!. Böylece ''zincirleme etkiyle'' haşere sorunu da çözülmüş olur!.

HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMADA UYULMASI GEREKEN ÖNEMLİ KURALLAR NELERDİR?
Her türlü haşere ilaçlamasında uyulması gereken en önemli başlangıç kuralı; haşerenin türüne ve yoğunluğuna göre ilaçların kullanılmasıdır!. İlaçlama uygulaması, mutlaka T.C. Sağlık Bakanlığı izinli, ilaçlama firmalarına yaptırılmalıdır. Uygulamada kullanılan ilaçlar,
T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı olmalıdır.

Aynı zamanda ilaçlamayı yapan kişinin ''biyosidal ürün uygulaması eğitimi'' almış olması gereklidir. ''Hamam böceği ilaçlama'' uygulaması, mutlaka ''periyodik olarak'' yapılmalıdır. ''İlaçlama işlemi'' yapıldıktan sonra da ''kalıcı etki'' için, belirli bir süre yüzeylerde ''temizlik'' yapılmamalıdır.

Ev, apartman, restoran, otel, gıda işletmeleri gibi ''uygun yaşam koşullarının olduğu''
yerlerde çok sık görülen bu böcek türü için mutlaka; bilinçli ve uygun ilaçlama tekniği uygulanmalı ve ''haşereye yönelik ilaçlar'' kullanılmalıdır. Hamam böcekleri genellikle evlerimizde; mutfaklarda (bulaşık makinesi, ocak ve lavaboların yakınlarında) ve banyo
da bulunur. Buzdolabınızın kapağındaki lastiklerin arasına kadar, ilaçlama yapılmalıdır.

HAMAM BÖCEKLERİ EVLERİMİZE HANGİ YOLLARDAN GİRERLER?
Hamam böcekleri evlerinize; ''istilaya uğrattığı, kapı komşunuzdan!..' binalarınızın ''eskimiş''
olan, su tesisatı giderlerden gelebildiği gibi tamire gönderilen bir eşya üzerinde ya da pazar alışverişi sırasında aldığınız gıda veya paketleri içinde de gelebilir. ''Benim evim çok temiz, ben de asla haşere olmaz'' anlayışı, işte bu yüzden tamamen yanlıştır!.

Hamam böceklerinin bu tür ve benzeri yollarla evlerimize girmesini engellemek, gerçekten çok zordur. Ancak oldukça ciddi olan bu sorunun, ''çözümü'' için bazı adımlar atabilirsiniz!.. Önlem almada en önemli faktör, temizlik ve hijyene dikkat edilmesidir. Öncelikle mekanda dökülen kırıntıları da içeren, gıda ürünlerini temizleyiniz. Gece kirli tabaklar bırakmayınız.

''Haşere ilaçlaması'' konusunda ''uzman ve yetki sahibi'' olmayan, ''merdiven altı'' diye
tabir edilen ilaçlama firmaları tarafından yapılan ''ilaçlamaların'' sonucunda, çoğu kez insanların,''evime ilaçlama yaptırdım ama böcekler çoğaldı!..'' sözünü duyarsınız.

İşte bu nedenle, yardım istediğiniz haşere ilaçlama firmasından; ''garantili ilaçlama''
yapılmasını istemeyi, ''haşere yuvaları'' için keşif yapmalarını, belediyelerin ve T.C.
Sağlık Bakanlığı'nın çalışma ve yetki ruhsatlarını, biyosidal ürün uygulama belgesini
istemeyi asla unutmayınız!..

Farmapest Haşere ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli, belge ve ilaçlarıyla, sizlere her türlü haşere ve kemirgen sorunu çözümünde çok çeşitli alternatifler sunabilecek, bilgi ve tecrübeye sahip olan uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
İletişim Bilgileri
Avrupa Yakası
Seyrantepe Mah. Gülendam Sok. No:14/A 4.Levent / Kağıthane / İST.
Anadolu Yakası
Çınar Mah. Mustafa Kemal Atatürk Cad. Canlı Sok. Gülbağ Pasajı No: 6/13 Küçükyalı
Maltepe / İST.
Tel : (0542) 473 10 89 - (0212) 279 87 98
www.farmapest.com Mail Adresi: farmapest@gmail.com
böcek ilaçlama,haşere ilaçlama,kemirgen kontrol,hamam böceği ilaçlama,sivrisinek ilaçlama,pest ilaçlama,pest control,dezenfektasyon hizmetleri,bahçe ilaçlama,ev ilaçlama,pest kontrol,kene ilaçlama,karınca ilaçlama,tahtakurusu ilaçlama,sümüklüböcek ilaçlama,salyangoz ilaçlama,akrep ilaçlama,pire ilaçlama,
Comments