PİRE İLAÇLAMA NEDİR? (FARMAPEST İSTANBUL BÖCEK İLAÇLAMA SERVİSİ)
- Farmapest Böcek İlaçlama
- 10 Ara 2018
- 9 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 28 Mar 2019
KİMLİK BİLGİSİ
Pire; Latince ismi (Siphonaptera centocephalides) olan, hayvanların; omurgasızlar
grubundaki, eklem bacaklılar sınıfı içinde yer alan bir böcek türüdür. Pireler, yaklaşık
olarak, 7 mm. büyüklüğündedir. Pireler, kanatsız haşere olup, uçamazlar. Çok güçlü
olan ''arka ayakları'' sayesinde, oldukça uzak mesafelere zıplarlar.

GENEL BİLGİLER
Pireler, yaklaşık olarak ''1.5 ayda, 7 mm. büyüklüğe'' yani ''ergin'' hale erişebilir. Ayrıca türlerine bağlı olarak, farklılık gösterse de ortalama yaşam süreleri genellikle ''bir yıldır.''
Dünya üzerinde, ''1400-1700'' kadar ''pire türü'' olduğu saptanmıştır. ''Türleri ve yaşam
alanlarına'' göre, pire haşeresinin renkleri de farklılıklar gösterir. Soluk sarı, kırmızımsı kahverengi ya da parlak kahverengi olabilirler.

Pirelerin vücudu, yanlardan basıktır ve yukarıya doğru uzanmaktadır. Önde bulunan
4 adet ayağı kısa, arkadaki 2 ayağı ise uzundur. Pirenin derisi çok serttir ve bölümler
halinde olur. ''Kitin'' denilen, bir maddeden oluşmuştur. Pireler, kendisine doğru gelen
tehlikeyi sezinlediği takdirde, boyutlarının 220- 250 katı kadar uzaklığa zıplayabilir.

Pirelerin ayak uçlarında ''tırtıklı yapılar'' bulunur, bu tırtıklar sayesinde, ''kanını emdiği
ve ''konak'' adı verilen canlıya rahatlıkla tutunabilir!.. Pirelerin,''baş kısmı'' çok ufaktır.
''Ağız bölümü,'' ''kan emmeyi kolaylaştıracak!..' bir yapıda gelişmiştir. Pirelerin, ''karın
kısmı'' ise nispeten daha geniştir.

Pireler, ortalama olarak ''1,5- 2 yıl'' kadar yaşarlar. Pirelerin yaşam süresi, ''bulunduğu ortamın koşullarına'' göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda pirelerin, erişkin
hale gelmesi de buna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

YAŞAM DÖNGÜSÜ VE ÜREME
Pire, çok ''hızlı üreyen'' bir canlıdır. Dişi pire ölene kadar üremeye devam eder. Dişi pire,
bir gün içinde 15-18 adet yumurta bırakabilir. Bir köpeğin üzerindeki 20 adet pire, günde
360 adet, yani haftada, 2000 adet yumurtayı bırakabilir.

Pireler, üreyebilmek için bol bol kan emmek zorundadırlar. Emdiği kanda hazır bir şekilde bulunan protein, ''yumurtalarının gelişimi'' için şarttır. Kan emen pire, üremek için kendine gerekli olan besin ve enerjiyi almaktadır.

''Kan emerek'' iyice beslenen dişi pire, ''yumurtalarını bırakmak için'' kendisine uygun olan
bir yer arar. Daha sonra da onları; kuytu çatlaklar arasına, halı diplerine, yün, tüy ve pamuk gibi maddeleri içeren ''ürünlerin içerisine'' bırakır. Pireler, yumurtalarını asla ''toplu olarak'' bir yere koymazlar. Daima, evin her tarafına ''dağınık bir halde'' bırakırlar!..

Pirelerin üremesi; yumurta, larva, pupa ve erişkin olmak üzere 4 ayrı safhadan oluşur. Ergin pireler, topluluğun %50'sini oluştururlar. Gerisi ise; larva, pupa ve yumurtadan oluşur. Ergin pireler, yumurtalarını ürettikçe, uygun olan halıların üzerine veya daha kuytu köşelere bırakır. Daha sonra da larvalar ortaya çıkar.

Pire larvaları, 4-5 mm. büyüklüğünde ve ''şeffaf beyaz'' renktedir. Larva, gözümüzle asla göremediğimiz; deri ve kıldaki protein döküntüleri ile beslenip, ''ergin pireye'' dönüşürler. Larvaların yaşam süresi, yani yumurtadan, ergin pireye ulaşması ortamın ''nemlilik oranı''
ve ''konak canlısının'' bulunmasına bağlı olarak, iki hafta ile birkaç ay arasındadır.

Pirelerin larva dönüşümü, üçüncü aşama sonunda ''pupa evresine'' geçilmesiyle son bulur. Pupa dönemi, larvanın kendi çevresinde bir ''koza'' örmesiyle başlar. ''Pire kozasının'' üstü,
''ince bir tozla'' kaplıdır. Bu evrenin sonunda ''pupa'' yırtılır. Ve ''erişkin pire'' pupadan çıkar. Pupadan çıkan pire, birkaç ay hareketsiz kalır. Doğru zamanda da tekrar hareketlenir.

BESLENME
Pireler yumurtalarını geliştirebilmek için önceden de bahsettiğimiz gibi proteine ihtiyaç duyar. Protein, insanların ve diğer memelilerin kanında bolca bulunur. İşte bu nedenle pire gibi bazı haşereler, ''kan emerek'' beslenir. Pireler özellikle kedi, köpek ve insan başta olmak üzere bir çok canlının ''kanını emerek beslenir''

Beslenirken de ''hastalık virüsleri taşıyan'' ve böylece sürekli olarak ''hastalıkları yayan'' çok zararlı bir böcek türüdür. Tüm yaşamı boyunca parazit olarak, sürekli başka canlı üzerinden beslenirler. ''Yumurtlama'' yaşına ulaşmaları için mutlaka ''çok iyi beslenmeleri'' gerekir. İşte bu nedenle pireler, ''konakladığı canlıyı'' aynı zaman içinde defalarca ısırabilirler. Pirelerin ısırması sırasında''can yakıcı'' ve ''kaşındırıcı'' bir durum oluşur.

YAŞAM ALANLARI
Pireler,''sıcak ve nemli hava koşullarının'' olduğu yerlerde çok daha fazla görülmektedirler. Sıcak ve nispeten nemli iklim şartlarında, çok daha hızlı bir ''üreme ve yayılma'' gösterirler. Soğuk iklimlerin yaşandığı yerlerdeki pirelerin ''yaşam süresi'', sıcak iklimlerdeki türlerine nazaran çok daha kısadır.

Pireler ''konakçı'' olarak geniş bir kitle seçerler. Pire, insanlarda olabildiği gibi tüm memeli hayvanlarda özellikle de evcil olan; köpek, kedi, tavşanlarda veya fare, keme ve sıçan gibi kemirgenlerde, ayrıca kanatlı evcil hayvanlarda bulunabilir.

PİRE TÜRLERİ
Pireler, yaşadığı alanlara ya da konak olarak kullandığı canlıya göre isimlendirilmektedir. İnsanların yaşam alanlarında en sık rastlanılan pire çeşitleri; kedi piresi, insan piresi, kum piresi, pamuk piresi, köpek piresi, kasık piresi, su piresi, vücut piresi, baş piresi, toz piresi olarak sayılabilir.

İnsan Piresi
İnsan piresi diğer pire cinslerine göre daha ufaktır. Birçok hayvanda olduğu gibi pireler de üzerinde yaşadığı konakçının ısısına göre kendi ısısını ayarlayarak, orada kalmayı başarır. İnsan piresi ağzındaki ''kesici uzvu'' ile insanın vücudunu keser ve buradan doya doya kan emerler. İnsanda görülen bit türleri, böceklerin ''Anoplura'' takımında bulunur.

İnsan piresi vücudumuzda bulunduğu alanlara göre de türlere ayrılır. Baş, kasık, saç ve vücut piresi şeklinde sıralayabiliriz. Kan emdikten sonra, kendini güvende bulduğu yerde dinlenmeye çekilir. İnsan piresi genellikle; elbiselerin dikiş kısımlarında, koltuk ve bacak aralarında, yaka altlarında, saç aralarında veya ceplerin dip kısımlarında saklanır.

Bazen insanlara diğer hayvanlardaki pire türleri de musallat olur yani; kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanlardan veya av hayvanları, fare, sıçan, keme gibi ''dış kaynaklı canlılardan'' da bulaşır. Diğer canlılardan gelen ''pire türleri,'' kanı emdikten sonra ''konakçıdan'' ayrılırlar. İnsan piresi ısırdıktan sonra vücutta; kızarıklık, kabarcık, kaşıntı, yanma gibi belirtiler görülür.

İnsan piresi ısırdığında üzerinden geldiği konak türüne bağlı olarak insanlara; parazit, bakteri ve virüs bulaştırırlar. Bu yüzden de ''insan piresi ile mücadele'' kesinlikle geç kalınmadan yapılmalıdır. İnsan piresi kimyasal ilaçlarla yapılan uygulamalardan çok
az etkilendiği için ilaçlama, mutlaka yoğun bir şekilde yapılmalıdır. İlaçlama yapılırken kesinlikle kokulu ve etkili olan ilaçlar seçilmeli ve ilaçların, T.C. Sağlık Bakanlığı izinli
olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Köpek Piresi
Köpek piresi, cüsse olarak kedilerdeki pirelerden daha büyüktür. ''Köpek piresi'' de üzerinde konakladığı canlının vücut ısısına göre, vücut ısısını ayarlar. Sürekli olarak ''köpeği ısırarak,'' kanını emer. Bu pire çeşidi, yaban hayvanlarında da bulunur. Özelikle; tilki, kunduz, sincap, tavşan gibi memeli hayvanlarda da görülebilir. Eğer evlerimizde ''evcil hayvanımız'' varsa bu pire çeşidine sıkça rastlayabiliriz!..

''Evcil hayvanlarımızı'' pirelerden korumak için onları mutlaka'' veterinere''götürmeliyiz. Hayvanlarımıza öncelikle, veteriner hekimlerin kontrolünde ''bedensel pire ilaçlaması'' yapılmalıdır. Yaşam alanları ise mutlaka profesyonel ve 'yetki belgesi' olan bir ilaçlama
firması kontrolünde ilaçlanmalıdır. Aksi takdirde ilaçlamayı yapan kişi ehliyetsiz olursa,
hem sağlığımız risk altına girer, hem de çevremizde yaşayan canlılar için ''tehlikeli'' bir
durum söz konusu olabilir!..

Kedi Piresi
Kedilerde bulunan bu pire çeşidi, diğerlerine göre çok daha küçüktür. Kedilerin üzerinde ''parazit'' olarak yaşar Bu pire türü''konakçı'' olarak,''kedileri'' kullandığı için bu ismi alırlar. Sokaktan ''ev içine'' gelen kedilerden, insana bulaşır. Kediler, sürekli; çatı araları, bodrum, kömürlük gibi dışarıda bulunan pis ortamlarda gezindiği için pireler başka bir konakçıdan, evcil kedinin üzerine geçerler ve onlarda bunu ev ortamına taşırlar. Kedi piresi ''en fazla üreyen'' pire çeşididir.

Ev içerisine taşınan pireler, uygun ortamı bulduklarından, çok çabuk üreyerek çoğalır. İşte
bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir. İlk pire görüldüğünde hiç vakit kaybedilmeden, önce evcil hayvanlar, veteriner hekime götürülerek, ortamdan uzaklaştırılmalı ve ''ev içi ilaçlama'' için mutlaka profesyonel bir böcek ilaçlama firmasına başvurmalıdır!. İlaçlama, kapsamlı bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü, etrafa sıçramış pireler olabilir!..

Kuş Piresi
Birçok insanın çok küçük olmasından dolayı, mite (akar) ile karıştırdığı için ''kuş akarı''
olarak isimlendirdiği kuş piresi, böceklerin; Menoponidae ve Philopteridae familyasına
aittir. Çok hızlı hareket eden, kahve renkli ve boyu ''iğne ucu'' kadar olan, bir ''haşere''
türüdür. Diğer tüm pireler gibi hem hayvanların hem de insanların üzerine geçebilir.

Ancak bu pire türünün özellikle ''kuş kanatlarının içerisinde'' çok fazla bulunması,sıcağı
çok sevdiğinin göstergesidir. Bu durum, insan üzerine geçtiği zamanlarda vücut sıcaklığı
farkından dolayı, ''çok uzun süre'' orada kalamayacağının da göstergesidir. Kuş pireleri,
insana çok nadir durumlarda bulaşır.

Kuş piresi olarak bilinen ve evlere çoğu zaman çatı yada balkonlarda yuva yapan özellikle güvercin ve diğer kuşlar ile taşınan zararlı, genellikle evcil hayvanlarımıza yönelir. Tavuk, hindi, kaz, ördek gibi dışarıda, kümeslerde beslenen kuşların yanında, evlerde kafeslerde bulunan; muhabbet kuşu, kanarya, papağan, saka gibi kuşlara da musallat olurlar.

''Kuş piresi,'' diğer tüm pire türleri gibi ''asalak'' olarak yaşayan haşere cinsidir. Daha çok güvercinlerin üzerinde bulunduklarından dolayı, halk arasında güvercin piresi olarak bilinir.
Bu pire türleri ''bulaşacağı konağı'' ''sıcaklık'' kriterine göre seçmektedir. Kuş piresi, evimiz
de eğer ''güvercin'' ya da ''kafes kuşu'' besleniyorsa, bizden daha sıcak olan bu ''kuşlara'' veya kedi, köpek, tavşan gibi diğer evcil hayvanlara bulaşmaktadır.

Kuş piresi evlerde; halı yüzeyinde, mobilyaların arasında, duvarlarda ve perde üzerinde kısacası, evlerin hemen her yerinde görülebilen bir zararlıdır. İnsanların uyuduğu sırada
cildinde dolaşıp, ısıran kuş pirelerinin, insan vücudunda yaşaması mümkün olmamasına rağmen, hassas ciltli insanlarda cilt alerjisi ve kızarıklığa sebep olurlar.

Kuş piresi olduğunu tespit eder etmez, ilk önce evimizdeki halılarımızı yıkamalıyız. Halılar çok yoğun olarak bulunduğu yerlerdendir. Hijyene özellikle dikkat edilmeli, üreme noktaları
bir an önce bol su ve sabunla dezenfekte edilmelidir. Ayrıca, kesin çözüm için ''pire taşıyan'' hayvanlara da ilaç sürülmelidir. Bu işlem için bir veteriner hekimden yardım alınabilir.

Bunun dışında evde yapılacak olan ''sisleme'' şeklindeki ilaçlamanın son derece yararı olacaktır. Ev için yapılan ''dumanlı (sisleme) kuş piresi ilaçlama uygulaması'' hem pire üremesini önleyebilmek, hemde tamamen yok edilmesi için en etkili yöntemdir. Pirenin
yumurtayla ürediği unutulmamalı ve yumurtadan çıkacak olan yavrulardan kurtulmak
için ikinci kez kokulu sıvı ilaçlama veya sisleme yöntemi tavsiye edilmektedir.

Pamuk Piresi
Pamuk piresi, özelikle pamuk kozasının üzerinde görülen bir türdür. Ama diğer bazı bitki
türlerine de musallat olabilirler. Pamuk piresi, besin ihtiyacını bitkiler üzerinden sağladığı
için yaşam alanı olarak bitkileri seçer. Bu pireler bitkilerin, taze filiz vermiş kısımlarını yer. Ayrıca bitki çiçeği içindeki tomurcukları kemirirler ve çiçeklerin kurumasına neden olurlar.

Pamuk piresi tarımsal bitkilerde, büyük ''verim kaybına'' ve bunun sonucunda da ''maddi zarara'' neden olmaktadır!. Pamuk piresi bulaşan tarımsal alanı, mutlaka birkaç kez yoğun
şekilde ilaçlatmak gerekir. Kullanılan ilaç mutlaka özenle seçilmeli ve''bitkilere zarar veren'' ''kimyasal ve zirai ilaçlardan'' kesinlikle kaçınılmalıdır.

İlaçlama uygulaması, mutlaka profesyonel ve uzman bir ''böcek ilaçlama'' firması tarafından yapılmalıdır. Bilgi sahibi olmadan, tamamen kulaktan dolma bilgiler yardımıyla, amatörce ve bireysel olarak yapılacak olan bir ''ilaçlama uygulaması'' sonucunda, hiç istenmeyen birtakım durumlar ortaya çıkabilir!.. İlaçlama da kullanılan bazı kalitesiz ilaçlar, zehirlenmeye ve hatta ''ölüme'' dahi neden olabilir!..

PİRELERİN TAŞIYARAK BULAŞTIRDIĞI BAZI HASTALIKLAR
Pireler bir konaktan öbürüne, rahatlıkla geçebildiğinden ve ''kan emerek'' beslendiğinden, hasta olan insanlardan, sağlıklı olanlara ''virüs taşıyan,'' oldukça tehlikeli canlılardır. Pire, insanlara ''hastalık bulaştırma'' konusunda, oldukça etkin bir rol oynar. Birçok ''hastalığın temel sebebi'' olarak onları görebiliriz. Pireler daima, ''konakladığı canlıyı'' değiştirdiği için
bir konakçıdan diğerine virüs ve mikropları taşır!.

Pireler konakladığı canlının ''hastalık taşıyan kanını'' emer. Daha sonra, sağlıklı bünyeye
bu''virüsü'' bulaştırır. Pireden, insana bulaşan bazı hastalıklar şunlardır: tifüs, veba, alerji, dizanteri, cilt hastalıkları, tularemi, riketsiya, humma, barsak kurdu, barsak şeridi (tenya), enfeksiyon hastalıkları. Tüm bu hastalıklar, ''pire zararlısının'' taşıdığı virüs ve bakteriler nedeniyle oluşmaktadır!..

Sıcak ülkelerde yaşayan bazı türleri, kan emdikleri konaklarının derisini, çok tehlikeli bir biçimde ''tahriş ederek,'' dayanılmaz ağrılara neden olurlar!. Açtıkları yaralardan, çeşitli mikropların vücuda girmesi için çok uygun bir ortam oluşturur!.. Orta çağda, milyonlarca insanın ''ölmesine'' yol açan ''hıyarcık vebasının, ''keme'' olarak da bilinen ''lağım faresi'' üzerinde yaşayan pirelerin ''ısırmasıyla,'' insanlara bulaştığı anlaşılmıştır!..

PİRELERİN EVCİL HAYVANLARIMIZA OLUMSUZ ETKİLERİ
Konutlarımızda beslediğimiz kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarımıza sık sık musallat olan pireye karşı, sadece ''can dostlarımızı ilaçlamak,'' bu sorunu kesinlikle çözemez!.. Kedi ve köpeklerimize sürdüğümüz ''pire ilaçları,'' bu hayvanların kanına karışarak, en fazla ''iki ay''
gibi kısa bir süre koruma sağlayabilir. Ama daha sonra yeniden, ''asalak pireler'' tarafından vücutları ''istila'' edilebilir!..

Pirelerin farklı şekillerde kedi ve köpeklerin sağlığını olumsuz yönde etkilemesi mümkün olabilir. Pireler, öncelikle evcil hayvanlarımızın kanıyla beslendiği için onlarda ''Anemi'ye''
yani ''kansızlığa'' neden olabilir. Bu durum, üzerinde ''fazla pire'' olduğunda söz konusudur. Pireler, ''aşırı kaşıntıya'' ve sonunda da ''ciltte tahrişe'' neden olur. Bu, son derece rahatsız edici bir durumdur. Ayrıca bu asalak böcekler, ''pire alerjisi'' denilen deri hastalığına yol açar.

PİRE İLAÇLAMASINDA UYULMASI GEREKEN BAZI KURALLAR
Pire ilaçlaması; bu asalak böceğin çok küçük boyutlarda olması; zıplayarak, anında yerini değiştirebilmesi ve aynı zamanda ''hızlı bir şekilde üremesi,'' nedeniyle oldukça zahmetli,
bir o kadar da ciddi bir iştir!..Hayvanlarımızı bir nebzede olsa 'pire ilacı' ile korumaya alsak
da, kendi ''sağlığımız'' için mutlaka evlerimizi, işin uzmanı olan bir ''pire ilaçlama firmasına'' ilaçlatmak zorunludur. Pire ilaçlaması eğer işinin uzmanı, haşere ilaçlama firması tarafından yapılmazsa pire, tekrar ''üreme''ye devam edebilir. Uygulamayı yapan kişi, mutlaka bu ''işin eğitimini'' almış olmalıdır.

Pire ile yapılan mücadelenin, ''bireysel olarak'' yapılan yöntemlerle, ''sonuç vermeyeceği,'' kesinlikle aklımızdan çıkarılmamalıdır!. Uzman olmayan kişiler, eğer bireysel çabalarıyla
pire ilaçlaması yaparlarsa hem kendilerinin, hem de sevdiklerinin ''can sağlığını'' tehlikeye
atarlar!. Uygun olmayan, ''kalitesiz haşere ilaçları'' kimyasal oldukları için ''hassas bünyeli'' insanlarda bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Hatta zehirlenmelere dahi sebep olabilir!..

Pire bulunan ortam, etkili bir şekilde ilaçlanmalıdır. Pire ilaçlamada kullanılan ilaçlar özen
gösterilerek seçilmelidir. Uygulama yapılan ilaçlar, T.C. Sağlık Bakanlığı onay ve izninde olmalıdır. Bu türden, mücadele edilmesi oldukça zor olan haşere türleri için ''kokulu sıvı ilaçlamayı,'' ''ulv cihazı'' ile ''püskürtmeli ilaçlama yöntemi'' kullanarak yapmak gerekir.

Pirelerin ''yaşam alanları'' dikkatli bir şekilde ilaçlanmalı ve ''işlem sırasında'' gerekli sağlık önlemleri alınmalıdır. Öncelikle üzerinde pire olan canlı, ortamdan uzaklaştırılmalıdır.''Pire yumurtaları'' diğer tüm haşerelerde olduğu gibi 'böcek ilacından'' asla etkilenmezler. Daha sonra yaklaşık olarak, 15-18 gün içinde çıkan yavru pireler için ikinci kez, ilaçlama işlemi mutlaka yapılmalıdır. Kışları, ''soğuk aylarda'' canlılar üzerinde ''pirelere'' rastlamanız pek mümkün değildir!.

Böcek ilaçlaması yapılan alan, mutlaka ''5-6 saat kapalı'' tutulmalıdır. İlaçlamadan sonra
yaklaşık 2 saat kadar, mekanı havalandırmak gerekir. İlaçlama sonrası; ölen haşereler ve ''ilacın bir süre daha kalıcı olabilmesi için belirli bazı yerler hariç,'' etraftaki ''ilaç kalıntıları
için mutlaka yüzeysel temizlik yapılmalıdır. İlaçlama esnasında ortalıkta bulunan yiyecek
ve içecekler, mutlaka kapalı alanlara taşınmalıdır.

Farmapest Haşere ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli, belge ve ilaçlarıyla, sizlere her türlü haşere ve kemirgen sorunu çözümünde çeşitli alternatifler sunabilecek, bilgi ve tecrübeye sahip olan uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
İletişim Bilgileri
Avrupa Yakası
Seyrantepe Mah. Gülendam Sok. No:14/A 4.Levent / Kağıthane / İST.
Anadolu Yakası
Çınar Mah. Mustafa Kemal Atatürk Cad. Canlı Sok. Gülbağ Pasajı No: 6/13 Küçükyalı
Maltepe / İST.
Tel : (0542) 473 10 89 - (0212) 279 87 98
www.farmapest.com Mail Adresi: farmapest@gmail.com
böcek ilaçlama,haşere ilaçlama,kemirgen kontrol,hamam böceği ilaçlama,sivrisinek ilaçlama,pest ilaçlama,pest control,dezenfektasyon hizmetleri,bahçe ilaçlama,ev ilaçlama,pest kontrol,kene ilaçlama,karınca ilaçlama,tahtakurusu ilaçlama,sümüklüböcek ilaçlama,salyangoz ilaçlama,akrep ilaçlama,pire ilaçlama,
Comments