SİNEK İLAÇLAMA NEDİR? (FARMAPEST İSTANBUL BÖCEK İLAÇLAMA SERVİSİ)
- Farmapest Böcek İlaçlama
- 2 Oca 2019
- 25 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 4 Oca 2019
KİMLİK BİLGİSİ
Sinek; Latince ismi ''Diptera'' (çift kanatlılar) olan, böceklerin; ''eklem bacaklılar'' sınıfında yer alan canlıların ortak adıdır. ''Çift kanatlılar'' takımında yer alan sineklerin, Dünya'nın üzerinde yaklaşık ''bir milyon kadar türü'' olduğu tahmin edilse de, sadece 177 familya içinde ''150 bin türü'' tam anlamıyla tespit edilmiştir. Ülkemizin topraklarında ise, ''1170'den fazla sinek türü'' bulunmaktadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
GENEL BİLGİLER
''Sinek'' denilince insanların, ''neredeyse tamamının'' aklına ''kara sinek veya ev sineği'' diye adlandırdığımız tür gelir!.. Bunun sebebi ise, ''kara sineklerin'' insanların hayatında, ''oldukça sık rastlanılan'' ve onların ''yiyeceklerine ortak olması'' nedeniyle de daima ''mücadele edilen'' bir sinek türü, olmasından kaynaklanmaktadır!.Oysa, kan emen; çeçe sineği ve sivrisinekten, ısıran; ''at sineğine'' kadar oldukça farklı türleri vardır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bütün böcek türlerinde olduğu gibi, sineklerin vücudu da, ''3 ayrı kısımdan oluşmuştur: ''Baş, göğüs, karın'' bölgesi. ''Baş'' bölümünün ön kısmında ''iki adet kısa anten (duyarga)'' bulunur. Sinek bunları; ''koku alma ve dokunma organı'' olarak kullanır. Ağızları; ''labrum (üst dudak), labium (alt dudak), mandibula (üst çene) ve maksilla (alt çene)'' denilen yapılarından oluşur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Baş kısmının her iki yanındaki ''iri, şişkin çıkıntı'' sineğin gözleridir. Sineklerin gözleri,''petek göz'' denilen ve içerisinde yaklaşık olarak, ''4 bin'' kadar ''minik gözden'' oluşan bir sistemle görür. Aslında bu ''gözlerin'' her biri, ''tek bir göz'' gibi bir işleve sahiptirler ve ''ayrı noktalara odaklanabilme'' özellikleri vardır. Görülen bütün bu nesneler, sineğin ''beyninde'' anlamlı bir hale gelir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinekler bu ''küçük gözlerin'' sayesinde ''arkalarını dahi görebilirler!.. Sineklerin ''alt ve üst dudakları'' birleşerek, bir ''hortum biçimini alır. Bu şekilde yiyeceğini, kolaylıkla emer. Sinek, öncelikle hortumunu emeceği yiyeceğin üzerine, bir vakum gibi yapıştırır. Eğer yediği şeyin kıvamı ''emilemeyecek'' kadar katı ise önce ''tükürüğü'' ile sulandırır, daha sonra da emer!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Göğüs kısımları,''birbirine geçerek'' bütünleşmiş olan, ''üç ayrı halkadan'' meydana gelmiştir. Her halkanın iki yanında, ''birer çift ayak'' bulunur. Yani, toplamda ''altı adet ayakları'' vardır. Sinekler, ''ayaklarındaki pençelerin'' yardımıyla en ''dik ve pürüzsüz'' olan yerlerde bile ''baş aşağı'', düşmeden rahatlıkla durabilir ve yürüyebilirler!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Ayrıca ''ikinci halkanın'' üzerinde de, ''uçmalarını'' sağlayan ''bir çift kanatları'' vardır. ''Üçüncü halkadaki kanatları'' iyice kısalarak, küçük birer ''çıkıntı'' haline dönüşmüştür. Sinekler bu kısa kanatlarını, uçarlarken, ''dengelerini sağlamakta'' kullanırlar!. Kanatları, renksizdir ve saydam bir haldedir. Kanatlardaki ''kan taşıyan damarlar, belirgin bir şekilde gözle görülürler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sineklerin karın kısımları, toplamda ''8 adet halkadan'' meydana gelmiştir. Bu halkalar, erkek sineklerde, daha düzdür. Dişi sineklerde ise içerisinde ''yumurtalarını'' ve sonrasında ''larva'' halindeki ''yavrularını'' bulundurduklarından dolayı, çok daha şişkin bir durumdadır. ''Karın'' kısmının, en sonunda da ''dışkılama'' için ''anüs'' organı bulunur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
BESLENME
Tükettikleri besinleri, parçalamaya yarayacak dişleri olmadığı için nispeten katı olan birçok maddeyi, tükürük bezlerinden ürettikleri asitli bir sıvıya bıraktıktan sonra onu eritip,''sıvı'' bir haldeyken, ''hortum'' şekline soktukları alt ve üst ''dudaklarının'' yardımıyla emerler. Ayrıca dişlerinin yerine kullandıkları, epey uzunca bir ''dilleri'' de vardır. Bu şekilde ''kan ve nektar'' gibi sıvı maddeleri emerek beslenirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Sivrisinek ve çeçe sineği'' gibi bazı sinek türleri,''yumurtalarını'' geliştirebilmek için gerekli olan''proteini'', diğer canlıları,''özellikle de memelileri'' ısırıp, kanlarını emerek sağlarlar. Bu türler, her ne kadar diğer ''organik besinlerden'' de yararlansalar da ''kan emmek'' onlar için nesillerini sürdürebilmek adına, oldukça gerekli bir ihtiyaçtır. Bu durumsa; hastalıkları, ''kan yoluyla'' taşımaya sebep olur!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
YAŞAM SÜRESİ VE ÜREME
Yetişkin olan sinek türleri, ortalama olarak ''30 gün kadar'' yaşarlar. Birçok ''böcek türlerinde'' olduğu üzere; ''pupa, larva, yumurta ve erginden'' oluşan, ''4 aşamalı döngüden'' geçerler. Bir kısım sinek türleri ''yumurtalarını,'' çatladıktan hemen sonra beslenebileceği, ''korunaklı ve de uygun'' olan bir ortama bırakırken; 'bazı türlerin' yumurtaları, ''sineğin karın bölgesinde'' çatlar ve dışarıya da, ''küçük kurtçuklar'' olarak çıkarlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sineklerin dişisi, havaların ısınmaya başladığı dönemde açıkta bulunan; ''et'' türü yiyecekler,
ile diğer gıdaların ve ''insan ve hayvan dışkısı benzeri'' pisliklerin üzerine, çöplüklere özellikle de; sıcak ve nemli olan yerlere ''yumurtalarını'' bırakmaya başlarlar. Nemli ve organik madde bulunan yerlere,''100-150 adedi'' ''yığınlar halinde'' bir arada bulunan, yumurtaları bırakırlar. Sinekler, tüm yaşamları boyunca, ''600-1000 kadar yumurta'' üretirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Eğer,''silindir'' şeklindeki ''yumurtalarını'', ''onların gelişimi'' için oldukça uygun olan ''25 °C'' sıcaklıktaki nemli ve kuytu bir alana bırakırlarsa, 10 saat gibi, ''bir günden çok daha kısa bir süre içerisinde'' çatlar ve ''sinek larvaları'' ortaya çıkar. Larvalar, katı yiyecekleri, ''sıvı hale'' dönüştürebilmek için vücutlarında, kendileriyle ''ortak yaşayan bakterilere'' muhtaçtırlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Ayakları, gözleri olmayan bu kurtçuklar ''1-2 haftanın'' içerisinde de ''pupa evresine'' girerler. ''Pupa evresinde'' ''başkalaşıma'' uğrayan larvalar, ''birkaç gün içinde'' de ''kanatlı erişkin'' biçimlerini alırlar. Bunlarla beraber ''larva halinden ergin hale'' girmek üzere olan kurtçuklar,
orta bağırsağın son kısmından, ''sindirim borusu'' boyunca yol alan bakterilerin çoğunu''yok edebilecek,'' oldukça etkili olan bir ''asit'' salgılar. Kalan bakterileri de tam pupa kozasından çıkarken, orada bırakır ve sinek, böylece bakterilerden ''arınmış'' olarak dünyaya gelir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Pupa evresinden çıkan sinekler, ancak''organik ve sıvı olan'' maddelerle beslenirler. Uygun olan sıcak havalarda ortalama ''7-8 günde'' ergin sinek olarak uçabilirler. Cinsel erginliğe de 2-3 gün içerisinde ulaştıklarından dolayı, çok çabuk bir şekilde ürerler. Bir dişi sineğin, nisan ayından, mayıs ayına kadar, ''yüz milyon kadar yumurtayı'' üretebileceği hesaplanmıştır!. Bu ''korkunç çoğalma'' sonucunda da, ''çok kısa bir zaman'' içinde ''büyük bir felaket'' halini alır!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinekler, çok kısa ama oldukça yoğun olan yavru üretimli bir yaşantı sürerler. ''Nisan'' ayının ortalarında yumurta bırakan, bir sinekten gelen neslin; aynı yılın eylül ayı ortalarında bıraktığı yumurta sayısı, ''5 trilyonu'' geçer!. Başka bir ifadeyle; bir gramın % 1’i ağırlığındaki (yaklaşık 70 sinek, 1 gram ağırlığındadır) bir sineğin devamı olan nesilden, ''80 bin ton'' ağırlığında bir dev ''sinek ordusu'' meydana gelebilir!. Sivrisinek gibi bazı sinek türleri ise;''yumurta, larva ve pupa'' dönemlerini ''sulu'' ortamda tamamlarlar. Bu sular; ''ılık, durgun ve sığ'' olmalıdır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
YAŞAM ALANLARI
Sinek türleri; ''çöplük, sığ sular, bataklık, açık kanalizasyon ve gübre yığınları'' gibi alanlarda büyük bir hızla ''üreyerek'', her tarafa yayılırlar. ''Sıcak mevsimlerde'' çok daha kolay ürerler!. Açık kapı ve pencerelerden, insanların ''yaşam alanlarına'' girerek, hem ''rahatsızlık'' verirler, hem de mikropları ''kan veya bedenleri'' vasıtasıyla taşıdıklarından, bazı ''salgın hastalıklara'' yol açarlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
SİNEKLERİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR
Sineklerin, üzerine bakteri ve mikrop taşıdığı gıdaları, tüketen insanlar, bazıları ''ölümcül'' olabilen, birçok hastalığı kapma tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Sinekler, ayaklarında altı milyon bakteriyi taşıyabilir. Bunlar,''100 farklı'' hastalığa neden olabilir!. Ayrıca,''kan emen'' türleri de, birçok hastalığı bulaştırabilirler!. ''Sinek türlerinin,'' taşıyabileceği bazı hastalıklar arasında; ''sıtma, şarbon, kolera, difteri, dizanteri, sarılık, tüberküloz, tifo, şark çıbanı, zika
ve miyaz'' sayılabilir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bu hastalıkların ''en tanınmışı'' ve en çok ''can kaybına'' yol açanı,''sıtma'' diğer bir adıyla da ''malarya'' hastalığıdır. Sıtma hastalığının bulaşabilmesi için anofel türündeki dişi sivrisineğin ilk kurbanın sıtma hastalığı taşıyan, bir ''insan'' olması gerekir! Sıtma hastalığı bir bakteriden kaynakladığı için taşınması mümkün olan bir rahatsızlık türüdür. AİDS gibi''virüs'' kaynaklı bir hastalığın, sivrisinekler tarafından ''bulaştırılması'' ise pek mümkün değildir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Uyku hastalığına'' sebep olan ''Trypanosoma brucei,'' çeçe sinekleri tarafından taşınan, bir tür bakteridir. Çeçe sinekleri kan emmek için insanları ısırdığında bu ''parazit bakteri'', kana karışarak,''uyku hastalığına'' sebep olur!. Bu sinsi hastalık, insanın vücudunda ''belli bir süre'' hafif belirtilerle de ilerler. Eğer teşhis konulup, tedaviye başlanmazsa son evrelerinde ''sürekli uyku, koma hali ve ölüm'' görülür!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
EN ÇOK BİLİNEN SİNEK TÜRLERİ
Sineklerin pek çok çeşidi vardır. Bunlar,''sivrisinek gibi çok da ince ve uzun yapıda olanları hariç'', genellikle ''şekil'' olarak birbirlerine çok benzerler. Bazı sinekler ısırarak insanları ve hayvanları hem rahatsız eder, hem de ''salgın hastalık mikroplarını'' bulaştırırlar.''Sivrisinek at sineği ve çeçe sineği'' bu türün en bilinenleridir!.. Isırmayan ama her tarafa, ''özellikle de ayaklarıyla'' mikrop taşıyan sineklerin başında ise; ''kül rengi et sineği, yeşil-mavi leş sineği, alaca sinek, sirke ve meyve sinekleri'' gelir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Karasinek (Musca domestica)
Karasinekler, hastalıkların başlıca taşıyıcısıdır. Evinizi veya iş yerinizi büyük bir hızla ''istila'' edebilirler. Karasinekler için; ''açıkta bırakılan her türlü gıdalar, evcil hayvan yemleri, yemek artıkları, hatta insan ve hayvan dışkısı!.'' dahil olmak üzere, her türden yiyecek çekici olabilir. Yetişkin sineklerin sıklıkla görülmesi, genellikle ''sineklerin istilasının'' en yaygın belirtisidir ve çözülmesi oldukça zahmetli ve zor olan bir sorunun da başlangıcıdır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yetişkin karasinekler, ''5-8 mm.'' uzunluğundadır. ''Dört adet dar şeridi'' olan,''gri renkli göğüs bölgesi'' ve ''sarıya çalan karın bölgesi'' bulunur. Bazı türler ise ''alaca renkli'' olurlar.Tat alma organları, ''hassas küçük tüylerle'' kaplıdır. ''Kompleks bir yapıda'' olan gözleri sayesinde var olan binlerce lens, onlara geniş bir görüş açısı sunar. 4. kanadındaki çizgi, kıvrılmıştır ve kanat uçlarında az miktarda,''minik noktacıklar'' vardır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Karasinek yumurtalarını ''yiyecek, nem ve ısının'' bol olduğu, gözlerden uzak alanlara,''120-150'' adet olmak üzere ''yığınlar'' halinde bırakır. Yumurtalar, ''ortamın uygunluğuna göre, 8 saat ile 3 gün'' arasında çatlar. Karasinekler, yumurtadan yetişkinliğe oldukça hızlı ulaşırlar. Larvalarında ''bacak'' bulunmaz. Ergin haldeyken yaklaşık, ''12 mm. uzunluğunda'' olurlar. Karasinek larvaları,''60 günün'' içinde ''ergin sinek'' hale gelerek, ''üreme yetisine'' kavuşur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Dışarıda bırakıldığı için çürüyen, meyve ve sebzelerin üzerine, evcil hayvanların açıkta kalan yemlerine veya kapağı olmayan çöp kovalarına; yumurta ve larvalarını bırakarak, çok hızlı bir şekilde ürerler. Karasinekler iç alanlarda; ''duvar, zemin veya tavanlarda'' bulunabilirler. Açık alanlarda ise;''bitkilerde, toprakta, çitlerde, gübre yığınlarında ve çöp bidonlarında'' görülürler. Geceleri; gıda kaynaklarına yakın olan yerlerde, yerden; 1,5 m - 4,5 m. yükseklikte tüneyerek dinlenmeyi tercih ederler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Kül Renkli Et ve Leş Sineği (Sartophaga carnaria)
Kül renkli et ve leş sineği (Sartophaga carnaria); eklem bacaklıların, ''böcekler'' sınıfından, larvalarını; hayvan ölülerine (leş) veya açıkta bırakılan, ''kesilmiş hayvan etlerinin üzerine'' bırakan, bir sinek türüdür. Diğer ''sinek türlerine'' göre; ''orta büyüklükte, kül rengine yakın,
gri ve siyah'' renktedir. Kanatlarının ön kısmında, göğsünün üzerinde, ''dama taşı'' şeklinde
üç adet, ''desen' bulunur. Gözleri ise ''kırmızı'' rengindedir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Mavi-yeşil şişe sinekleri'' ve diğer bazı türdeki sinekler gibi, ''kül renkli et ve leş sinekleri'' de doğada ölen hayvanların ''leşlerinin üzerinde'' yaşar ve buralardan beslenerek, ürerler'!.. Bu türden besinleri parçalayarak, toprağa karışmasını sağlarlar!..Bu şekilde ''doğal dengenin'' korunmasına da yardımcı olurlar!. Şehirlerde ise, özellikle de; ''çöp kovalarında, çöp döküm alanlarında ve çürümüş bitkilerin üzerinde'' ürerler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Kül renkli et ve leş sinekleri,'' yumurtalarını bırakacakları, ''en uygun yeri'' bulabilmek için oldukça uzun mesafelere bile uçabilirler. Ardından da, bu alana yakın kalarak, pek çok kez yumurta bırakırlar. Hayvan leşi olduğunda ise genellikle çok kısa bir sürede, o bölgeye akın ederler!.. İsimleri, bu böcek grubunun yumurtalarını ve larvalarını; ''et ürünlerinin ve hayvan leşlerinin üzerine bırakma'' eğiliminden gelmektedir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Kül renkli et ve leş sinekleri,'' çeşitli gıdalarla da beslenirler.Ancak larvaları;''çok daha kolay sindirilebilen'', özellikle de ''çürümekte olan, organik maddelerle'' beslenmektedir. Bu türden sinekler, ''hayvansal dokuların'' çözülmesinde önemli bir rol oynarlar. ''Açık et ya da hayvan leşlerinin'' üzerindeki kurtçuklar, genellikle leş sineği türlerine aittir. Ergin leş sineği türlerinin varlığı, yakınlarda bir hayvan leşi olduğu anlamına gelir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yaşam tarzları ve çürümekte olan organik maddeleri tercih etmeleri nedeniyle, ''kül renkli et ve leş sinekleri,'' pek çok ''hastalık yapıcı organizmanın'' taşıyıcısı konumundadırlar!.. Hem insanlara hem de hayvanlara hastalık ve ''bakteriyel enfeksiyon'' bulaştırırlar. Bazı türleri ise açık yarayla temas ettiklerinde özellikle, küçükbaş hayvanlar için tehlikeli olabilirler. Öyle ki; Açık yaraların, çürümekte olan ''etleriyle'' beslenerek, ''kan zehirlenmesine'' neden olurlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sivrisinek (Culicidae)
Sivrisinek; böceklerin, (sineklerin de ait olduğu) ''Diptera (çift kanatlılar)'' takımının, Culicidae familyasından, ''kan emici'' ve bu yolla da birtakım ''hastalıkları taşıyıcı'' özelliği olan, oldukça ''tehlikeli'' böceklerin, ortak adıdır. ''Kanını emmek'' için ''kurbanına'' yaklaşırken, ''kanatlarını birbirine sürterek çıkardığı'', ''vızıltılı'' sesleriyle kolayca tanınan; çok ''ince uzun'' bacaklı,''bu tür özelliklerinden dolayı da, diğer sinek türlerinden kolayca ayırt edilebilen, ''çok narin yapılı haşereler'' olarak da ifade edebiliriz!..Yaşam süresi; dişi; 42-56 gün, erkek;10 gün kadardır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sivrisineklerin ağızlarında; ''kan ve nektarı'' kolayca ''emmesine'' yardımcı olan ve ''oldukça uzun'' sayılabilecek bir ''dili'' bulunur. Gövdesi ve kanatları, tamamen küçük pullarla kaplıdır. Yetişkin sivrisineklerin boyu, ''3 - 9 mm.'' arasındadır. Sivrisineklerin en bilinen özelliği; ''dişi sivrisineğin,'' yumurtalarını geliştirebilmek için gerekli olan ''proteini ve mineralleri'' kolaylıkla sağlamak adına, ''özellikle memeli canlıları'' ısırarak, onların ''kanlarını'' emmesidir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Daha az bilinen özellikleri ise; dişi ve erkek, tüm sivrisineklerin,''çiçek nektarlarını'' tüketerek beslenmeleridir!..Bu özellikleri ve ''yoğun nüfuslarının'' sayesinde de ''tozlaşmaya''çok büyük bir katkı da bulunurlar!..Henüz erginliğe ulaşmadıkları ''larva'' dönemlerini ''suyun içerisinde'' durarak geçirirler. Türlerine bağlı olarak, ''sivrisinek larvaları'' oldukça ''değişik maddelerden'' beslenebilirler. Ama çoğunlukla sularda bulunan, ''mikro yapıdaki'' çok küçük''organizmaları'' tercih ederler. Bazı türleri ise oldukça saldırgandır ve ''diğer türlerini'' yiyerek beslenebilir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yetişkin sivrisineklerin en faal oldukları zaman; gün batımından, günün doğuşuna kadar olan süre olmakla beraber; yeterli sayıda bulut, gökyüzünü kapladığında ya da ''karanlık anlarda'' vakitli vakitsiz ortaya çıkabilirler!..''Susuz kalmak'', onlar ve gelecek nesilleri için ''yok olmak'' anlamı taşıdığından, gün ışığında hareket etmeyi ''zorunlu olmadıkça'' asla tercih etmezler!.
Bir insanın bütün kanını, ''1.200.000 adet sivrisinek'' tamamen bitirebilir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Diğer sinek türlerindeki ''pupaların'' aksine, sivrisineklerde ''pupa,''çok daha fazla hareketlidir. Bunun nedeni ise, ''sudaki akımdan'' kaynaklıdır. Pupa; yaklaşık olarak,''12 gün sonra'', sivri sinek halini alır. Bir ayın içerisinde de, tam anlamıyla ''ergin sivrisinek'' meydana gelmiş olur. Sivrisinekler,''son derece hızlı'' bir şekilde ürerler. Bir ''dişi sivrisinek'', her seferinde ortalama ''200- 400 adet yumurta'' bırakabilir. Kış dönemini; yumurta, pupa veya ergin olarak geçirirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sizi, nefesinizdeki ''karbondioksitten'' bulurlar!. Eğer ki, ''aralarından geçmek'' zorundaysanız, ''nefesinizi tutmanız,'' kısa bir süre boyunca,''size saldırmalarına'' engel olabilir!..İnsanların ve hayvanların ''terlemesi'' de onları kendilerine çekebilir!.''Terleyenlerin kanına'', çok daha fazla ilgi gösterirler!..İlk çağda, dinozorlarla birlikte yaşamışlardır!. ''Kalp kurdu paraziti'', köpeklere sivrisineklerden geçer.Sivrisinekler, Dünya'da 'insan ölümüne'' en çok yol açan canlı türüdür!. Sivrisinekler; ''Sıtma, Batı Nil virüsü, Dang humması'' gibi ''salgın hastalıkları'' yayarlar!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Meyve (Sirke) Sineği (Drosophila melanogaster)
Drosophila melanogaster; "sirke sineği" veya "meyve sineği" olarak adlandırılan, iki kanatlı bir ''sinek'' türünün, latin dilindeki ismidir. Yaklaşık olarak; ''3 mm.'' uzunluğundadır. ''Parlak kırmızı'' gözlüdür. Genellikle de; sarı ve kahverenginde olurlar. Erkek olanlarının vücudunda ''belirgin noktaları'' vardır. Dişilerde ise bu ''noktalar'' yoktur. Ama ''tırtıllı yumurta boruları'' ile ayırt edilebilirler. Karın bölgesi, ''oldukça yavaş olan uçuşları'' sırasında''aşağıya doğru'' sarkar. Havada ''asılı halde durma'' eğilimleri vardır!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
En sık rastlanılan türü olan ''kiraz sirke sineği (Drosophila suzukii)'', güneydoğu Asya'ya özgü endemik bir türdür. Coğrafi dağılımı çok hızlıdır.''Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Avrupa'ya'' da yayılmıştır. Diğer ''sirke sineklerinin'' tam aksine;''kiraz sirke sineği'', özellikle ''çok sağlıklı'' olan meyvelere saldırırlar ve bu nedenle de ''olgun meyve'' bulunan ağaçlarda ''%5 ile %100'' arasında ''verim düşüklüğüne'' ve ''ekonomik zarara'' neden olurlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Dişi meyve sinekleri ''tırtıllı yumurta keselerini'' taze ve ''olgunlaşmamış meyvelerin'' yumuşak yüzeylerinin altına bırakır. Meyvelerin üzerinde ''minik yaralar'' oluştururlar!.. ''2-3 gün sonra'' oluşan yaranın etrafındaki doku yumuşar ve parçalanır. Bu yaralardan diğer türlerdeki yaygın ''sirke sineklerini'' ve ''hastalık taşıyan'' diğer haşereleri çekebilecek, ''sıvılar'' ortaya çıkabilir!. Meyve sineğinin en etkin dönemi ''ilkbahar ortasından, sonbahar sonuna'' kadardır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Meyve veya diğer adıyla sirke sineğinin ''yumurtaları'' oldukça küçüktür. ''Yarı saydamdır'' ve belirgin bir şekilde ''çok parlaktır.'' Larvalar; ''beyaz, silindirik şekilde ve 3-4 mm.'' boyundadır. Pupa ise ''kahverengi ile kırmızı'' renktedir. Pupa, yaklaşık olarak ''2-3 mm.'' uzunluğundadır.
Yaşam sürebilmesi için gerekli olan havanın ısısı 20°C civarında olmalıdır. Ama ''0° C ile 30° C'' arasındaki ''farklı sıcaklıklarda''da hayatta kalabilirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Ergin meyve (sirke) sinekleri, ''3-9 hafta'' arasında yaşam sürerler.7-30 günde de ''erginliğe'' ulaşırlar. Yetişkinler,''2-9 hafta'' yaşarlar. İdeal sıcaklık koşulunda, meyve sinekleri bir hafta içerisinde ''gelişimlerini'' tamamlarlar. Her yıl ''10-15 arası yeni bir kuşak'' oluştururlar.''Kışın uykuya'' yatabilirler. Fakat ''kış aylarının ılıman geçtiği'' bölgelerde bu olay, pek söz konusu değildir!. ''Meyve sineği dişisi'', her seferinde ''2-3 adet yumurtayı'' bırakabilir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Meyve sinekleri, tüm yaşamları boyunca da, ''300 kadar' yumurta'' üretebilir. Yaklaşık 3. neslin sonunda, 25 milyon civarında ''ergin sirke sineği'' üremiş olur!.. Genellikle; ''meyve bahçeleri, sebze alanları, içki fabrikaları ve içki satılıp, içilen mekanlardaki'' fermantasyon atıklarının etrafında bulunurlar. Çürük sebze ve meyvelerde, kirli su giderlerinde ve hatta
pis mutfak eşyalarının üzerinde üreyebilir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Tüm bu ''zararlı ve kötü'' ünlerinin yanında bu ''minik canlılar,'' bir başka yönüyle de insanlığa hizmet etmektedirler!.. Öyle ki; ''Moleküler genetik, gelişimsel biyoloji ve sinir bilimi'' gibi ''yeni nesil'' bilimsel çalışmalarda sık sık kullanılırlar. Ayrıca bir meyve (sirke) sineği türü de ''uzaya giden ilk hayvan'' olma özelliğini de üzerinde taşır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
At Sineği (Hippobosca equina)
At sineği (Hippobosca equina); ''hayvancılık sektörünü'' çok yakından ilgilendiren, bir ''zararlı'' türüdür. ''Dişi at sinekleri tarafından, yumurtalarının ihtiyacı olan ''proteini ve mineralleri'' elde edebilmek adına, ''kanlarını emmek'' için ''sürekli olarak'' rahatsız edilerek, ''ısırılan'' bazı besi hayvanlarında; ''aşırı strese ve kan kaybına bağlı, kilo verim düşüklükleri'' sıklıkla görülebilir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bu tür sineklerin, diğer sinek türlerine nazaran, oldukça ''iri ve yassı'' vücutları vardır. Ergin at sinekleri yaklaşık olarak, ''25 mm. uzunluğunda'' olabilirler. ''Yeşil, siyah veya çok koyu kahve rengi'' arasında değişen ''göz renkleri'' vardır. Erkek at sineklerinin, bitişik olan türde ''gözleri'' vardır. Bu, onları ''dişi at sineklerinden'' kolayca ayıran, en belirgin özelliktir. ''Dişi at sineğinin gözleri ise ''ayrık'' durmaktadır. Erkek at sinekleri, dişilerinin aksine ağırlıklı olarak; ''polen ve bitki özlerinden'' beslenirler ve gündüz saatlerinde daha hareketlidirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çiftleşme, havada başlar ve zeminde tamamlanır!. Dişi at sineği; parlak ve kireçli bir salgı ile kapladığı ''yumurta'' kitlesini, ''elverişli olan bir noktaya'' bırakır. Bu ''salgı kaplaması'' sineğin yumurtalarını,''suya karşı'' korumada yardımcı olur. Yumurtalar; larva gelişimine elverişli olan ıslak zemin veya suyun üstünde, dikey duracak biçimde ve 100-1000 adet arasındaki sayıda yumurtadan oluşan, kümeler halinde bırakılır. ''Yumurtalar, 5-7 gün'' içinde çatlarlar. Ergin bir at sineğinin yaşam süresi, genellikle ''30-60 gün'' arasındadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
At sineklerinin ısırığı, oldukça ''can yakıcı'' olabilir!..Bu sinekler,''minyatür bıçak'' gibi işleyen ''ağız parçalarına'' sahiptirler. Ağızlarının hemen girişinde bulunan bu ''ilginç mekanizmayı'', sanki bir ''makas'' gibi kurbanının ''derisini kolayca yarabilmek'' ve onun kanına ulaşmak için kullanırlar!..Hayvanların yanında veya yakınında ''insan'' olması durumunda da hedef olarak onları seçebilirler!.. Bu yüzden, hastalık riskine karşı, mutlaka dikkatli ve tedbirli olunmalıdır!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yeşil veya Mavi Şişe Sineği (Lucilia caesar)
Yeşil veya mavi şişe sinekleri, genellikle çöplerin etrafında bulunurlar.''Evcil veya yabani tüm hayvanların dışkıları ve ölü (leş) hayvanlar,'' bu sinekler için oldukça çekicidir. İşte bu yüzden de birçok ''hastalık mikrobunun taşıyıcısı'' olduğu bilinmektedir. Yeşil veya mavi şişe sinekleri ergin haldeyken; yaklaşık olarak, ''6-18 mm.'' uzunluğunda, Metalik yeşil veya mavi renktedir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yeşil veya mavi şişe sineği yumurtalarının çatlaması, yaklaşık olarak 18 saatin içerisinde
olur. Bazı türlerinde bu olay, dişi sineğin bünyesinde ''kısmi gelişim'' olarak da görülebilir!. Larvaları, boyutları dışında ''kara sineğin larvalarına'' çok benzerler. Çoğunlukla et türevli maddelerin, bazen de peynir çeşitlerinin içinde ürerler. Ama asıl ve en yaygın, ''üreme ve beslenme'' alanları; hayvan leşleri, gübre ve dışkıdır!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Ölü hayvanların'' bedenlerine bıraktıkları, yumurtalarından çıkan ''larvaları'';''cesedi'' çok büyük bir hızla tüketerek,''doğanın temizlenmesine'' ve ''şehir yaşamının aksine'' hastalık yapan ''mikropların'' yok olmasına katkı sağlarlar!. Ayrıca yeni geliştirilen bir teknikle, bazı ''kapanmayan kronik yaraların'' iyileştirilmesinde, yeşil veya mavi şişe sineği larvalarından yararlanılmaya dahi başlanılmıştır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Güz Sineği (Musca autumnalis)
Güz sinekleri; tıpkı at sinekleri gibi özellikle; ''atların ve büyükbaş hayvanların'' yüzlerinde ve göz çevrelerinde''oldukça sık görülen'' bir sinek türüdür. Onlardan farklı olarak; yumurtalarını geliştirebilmek için gerekli olan ''proteini ve minerali,'' bu canlıların; ''burun mukusu (sümük), tükürük (salya) ve gözyaşlarından'' elde ederler!.. Bu ''çok daha zahmetsiz ve de kolay'' olan bir beslenebilme şeklidir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Güz sineğinin dişileri, karasineklerle görünüm olarak hemen hemen aynı fiziksel özelliğe ve de tipe sahiptirler. Sadece biraz daha koyu renktedirler. Erkek güz sineklerinin; ''yukarıdan, aşağıya doğru giden; siyah benekli, turuncu karınları'' vardır. Dişileri, yaklaşık olarak ''6-7 mm.'' kadar olurlar ve genellikle erkeklerden yapı olarak çok daha iridir!.. Bunun nedeni ise, ''çok sayıda yumurtayı, taşıyabilme kapasitesine sahip olmaları'' şeklinde düşünülebilir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Güz sinekleri, birçok sinek türünde olduğu gibi (bazı türlerde yumurta ve larvanın oluşumu, sineğin bedeninde gerçekleşir);''yumurta, larva (kurtçuk), pupa ve ergin evreleri'' ile tam bir ''metamorfoz'' olayını geçirirler. Güz sineğinin,''beyaz renkteki yumurtaları,'' yaklaşık olarak; ''1.2 mm.'' uzunluğundadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Güz sineği, yumurtalarını ''güvenli olduğunu hissettiği'' bir noktaya,'' tek tek'' bırakır. Sonra da bu yumurtalar birikerek,''küçük yığınlar'' halini alır!. Her bir ''dişi güz sineği'', farklı yığınlarda ve ''3-4 günlük'' bir zaman içerisinde, 500 adete yakın yumurtayı üretebilir. Bir ''güz sineğinin'' gelişimi; ortamın ve iklimin sıcaklığına bağlı olarak, ''12-20 gün'' arasında tamamlanmaktadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Güz sineklerinin ''ağız parçaları'' üzerinde ''mikroskobik dişleri'' bulunur. Geceleri; bitki örtüsü veya insan yapımı binalarda dinlenmeye çekilirler!. Gündüz saatlerinde;''bitki özleriyle, gübre yüzeylerindeki veya hayvanların üzerindeki salgılarla'' beslenirler.Çok güçlü olan kanatlarının sayesinde iyi bir uçucudur.''Üreme alanlarından'' çok fazla uzaklaşmadan, yakın mesafelerde dolaşarak,''beslenebileceği şeyleri'' ararlar!.. Sonbaharda oldukça aktif olurlar!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Salkım Sineği (Pollenia rudis)
Salkım sinekleri, genellikle evlerin, ''tavan arası ve duvar boşlukları'' gibi nispeten sessiz alanlarında bulunur. Yaklaşık olarak,''6-10 mm.'' uzunluğunda olurlar. Üzeri; ''altın sarısı,
açık kahverengi karışımı, eğri büğrü ''tüylerle'' örtülüdür. Göğüs bölgesi ise; ''koyu gri ve
açık yeşil'' renginde olur. ''Kış uykusu'' için kalacakları, sıcak yerleri tercih ederler.Salkım sineklerini, güneşli kış günlerinde; sanki,''ışık çekiyormuş'' gibi pencere kenarında, büyük
gruplar halinde görebilirsiniz.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Dinlenmeleri sırasında kanatları, vücuduna yapışık halde olur. Oldukça yavaş uçarlar. Yazın sonu veya sonbaharın başlarında, yumurtalarını toprağa bırakır. ''Salkım sineğinin'' larvaları, ilginç bir şekilde, tıpkı bir ''parazit'' gibi; solucanların içinde gelişirler!. Toprak solucanlarının yuttuğu yumurtalar, birkaç gün boyunca,''taşıyıcı annede'' kalır ve ev sahibinin içinde gelişir. Sonra toprakta deri değiştirir ve pupa olur.Yumurtadan, yetişkin olana kadar, gelişme süresi yaklaşık olarak ''27-39 gün'' arasındadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çayır Sineği (Tipulidae)
Çayır sinekleri, halk arasında; ''bostan sineği veya dere sineği'' olarak da bilinir. Latince'deki adı; ''Tipulidae''dır. Çayır sineklerinin gövdesi ve bacakları, tıpkı türdeşi olan,''sivrisinek'' gibi çok ince ve uzun bir yapıdadır. Çayır sinekleri aslında insanlara bir zarar vermezler!. Çünkü, kan veya tere ihtiyaç duymazlar. Ama insanların yaşam alanlarına da girerek ve etrafta sürü halinde uçuşarak yani,''varlıklarıyla'' oldukça rahatsız ederler!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
İnsanların yaşam alanlarından çok; nemli ve yosunu bol olan ormanlık alanlarda bulunurlar. Yetişkinler ''60 mm.'' uzunluğunda, kanat uzunluğu ise; ''75 mm.'' civarındadır. Vücut yapısı ve özellikle de bacakları; çok ince ve uzundur. Larvaları, ''15-75 mm.'' uzunluğunda ve; ''gri,
kahverengi ya da krem'' renklidir. Dinlenirlerken bazıları kanatlarını uzatırlar ve diğer ''çayır sinekleri'' yatay bir şekilde bu ''kanatlara'' tutunurlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çayır sineklerinin aslında ''çok kısa sayılabilecek'' bir ''yaşam süreleri'' vardır. Öyle ki; bazı türleri, sadece ''üreme safhasına'' gelene kadar yaşayabilirler. Yumurtalarını genellikle, göl kenarlarındaki ''yeşillik alanların'' üzerine bırakırlar. Yumurtaları, ''altı hafta sonra'' çatlarlar. Larvaları, suyun içerisinde veya nemli toprakta, ''türlerine bağlı olarak'' yaklaşık, ''beş yıla'' yakın yaşayabilirler. İlkbaharda larva, ''pupa'' haline girer ve yetişkin bir sinek ortaya çıkar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çayır sinekleri; ''ince ve uzun'' yapılarıyla, oldukça sık rastlanılan bir sinek türüdür. Özellikle
de yaz aylarında, ''ormanlık alana yakın piknik yerlerinde'' çok sayıda görülebilir. Bu durum, ''insanlarla temas etmesi'' anlamını taşır!.. Çok değişik ''yüksekliklerde'' uçabilirler.''Rüzgarın da etkilemesi ile kolayca savrularak, yerlerini çoğu kez değiştirebilirler!.''Erkek çayır sineği'', çok daha kolay tanınır. Öyle ki;'' karnının ucu genişleyip'',''küt'' haline gelmiştir. Dişininki ise; ''uzayarak'', sivri bir ''yumurta dökme borusu'' halini almıştır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çayır sineklerinin larvaları, ekili bahçelere ve mera alanlarına çok büyük zarar verirler. Bazı bölgelerde ''deri ceketli’' olarak da tanımlanan ve''diğer sinek türlerinin larvalarına'' göre ise; oldukça uzun, yumuşak, şişman ve bacaksız'' olan bu kurtçuklar; ''çim alanlar'' dahil olmak üzere, birçok ''bitkinin kökleriyle'' beslenirler. Bu canlıların ''çim ekili alanlara'' girerek, büyük bir hızla bu tip yerleri ''yok edebilme'' ihtimaline karşı, kesinlikle çok dikkatli olunmalıdır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Lağım Sineği (Psychodidae)
Lağım sinekleri, adından da anlaşıldığı gibi çoğu kez,''kanalizasyon yataklarında'' bulunurlar. Lağım sineğinin larvaları, kanalizasyon sularında bolca bulunan,'''organik maddeleri'' yiyerek beslenirler. ''Drenaj sineği, kanalizasyon sineği'' gibi bazı farklı isimlerle de bilinirler. Yaklaşık olarak ''2 mm.'' kadar bir uzunluğa ulaşabilirler.''Bronz'' renginde olan vücutları, çoğu kez 'gri' olarak görünür. Kanatları, çok ''tüylüdür'' ve dinlenirken, vücudun üzerinde ''çadır'' gibi tutulur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Lağım sineğinin, kanalizasyon sisteminde ''uygun olan bir yere'' bıraktığı yumurta kümeleri, ''ısı ve nemin'' durumuna bağlı olarak,''1-6 gün'' içerisinde de çatlarlar. Açığa çıkan ''lağım sineği larvaları'', yaklaşık ''10-50 gün'' gibi bir sürede ''olgunluğa'' erişirler. Pupa haline giren larvalar, ise ''1-3 günün'' içerisinde olgunlaşarak,''ergin sinek'' halini alırlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Altın Göz Sineği (Chrysoperla carnea)
Altın göz sineği; yaklaşık olarak ''12-20 mm.'' uzunluğu olan, erginleri; ''soluk yeşil renkli, uzun antenli ve parlak altın rengi gözlere'' sahip olan, bir sinek türüdür. Aynı zamanda da; ''büyük, şeffaf ve solgun olan; gri renkli ince kanatlarıyla, narin bir vücut yapısı vardır. Altın göz sineği, sera ve ev bitkisi yetiştiriciliğindeki; zararlı böceklerin, en ''önemli avcılarından''
biri sayılırlar!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Altın göz sineğinin; ''Çeşitli zar kanatlı böcekler, farklı türdeki bitki bitleri, kırmızı örümcek akarları, kirpik kanatlı beyaz sinekler, küçük tırtıllar ve böcek larvaları'' en sevdiği besinlerin arasındadır. ''Yetişkin altın göz sinekleri'', özellikle akşam vakitlerinde çok daha hareketlidir. ''Çırpınma'' şeklindeki ''uçuş stilleri,'' bu tür sinekler için oldukça ''karakteristik'' bir özelliktir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Altın göz sinekleri, yumurtalarını,''uygun olan bir yere'' bırakmadan önce; ''polen, nektar ve bitki öz sularıyla'' beslenirler. ''Oval biçimli'' olan ve uygun alanlara ''tek tek bırakılan'' bu tür sinek yumurtaları, birkaç gün içerisinde; ''yeşilden griye'' dönerler. Larvalar;''gri ya da kahve rengi'' olurlar. Altın göz sinekleri ayrıca, çok iyi gelişmiş olan bacaklara ve''bitki biti'' gibi bazı böcek türlerinin,''vücut sıvılarını'' emdikleri, ''büyük kıskaçlara'' da sahiptirler!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Beyaz Sinek (Trialeurodes vaporariorum)
Ergin beyaz sinekler, genellikle ''1.5-3 mm.'' uzunluğunda olurlar. Vücut rengi; ''sade beyaz''
olur ve ''kama başlı güveye'' de oldukça benzerler!..Beyaz sinekler; özellikle tarım bitkilerinin öz suyunu emerek, onlara çok büyük zararlar verebilirler!. Daima,''taze yaprakların'' üzerinde bulunurlar ve yumurtalarını da, bu tür ''alanlara'' bırakırlar!. Gelişmekte olan yetişkinleri, ''çok düşük kanat seviyesinde'' yer almaktadır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Dişi beyaz sinekler, taze bitki yapraklarının yüzeyine, 10 gün içerisinde açılan yumurtalarını büyük bir özenle bırakırlar. Yumurtadan yeni çıkmış olan larvalar, taze yaprakların üzerinde beslenip, yerleşebilecekleri uygun bir alan bulana kadar, sürünerek ilerlerler.''Pupa dönemi'' gelene kadar da, orada kalırlar. Ergin beyaz sinekler, ''30-70 gün'' arasında yaşayabilirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Çeçe Sineği (Glossina)
Çeçe sineği; uyku hastalığına yol açan ''Trypanosoma gambiense'' isimli paraziti taşıyan,''çift kanatlılar '' takımının; ''Muscidae'' familyasından ve ''Glossina'' cinsinden olan sinek türünün, genel adıdır. Genellikle, Afrika'daki tropikal bölgelerde yaşarlar. ''Memelilerin kanını emerek'' beslendikleri için birçok ''ölümcül hastalığı'' da taşırlar!. G.morsitans türü; ''nagana hastalığı'', G.palpalis türü ise ''uyku hastalığı'' etkenlerini taşıyan bir canlıdır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Kara sineklere çok benzeseler de onlardan daha koyu renklidir. Aynı zamanda kara sineklere göre ''daha iri'' bir vücuda sahiptirler. ''Delici ve aynı zamanda da emici'' olan, bir ağız yapıları vardır. Bu, çok az sinekte görülebilen bir ''ağız tipidir.'' Duyu organları, diğer sineklerin aksine oldukça tüylüdür!..Bu özellik, onları diğer sinek türlerinden kolayca ayrılmasına yardımcı olur. ''60-80 gün'' arasında değişebilen, bir yaşam süreleri vardır. Boyları ise 1 cm. kadar olur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bu sinek türü daha çok; insanların, at ve sığır gibi hem evcil hem de yabani olabilen memeli hayvanların kanlarını emerek, ''yumurtalarını geliştirebilmek'' için çok gerekli olan protein ve mineralleri kolayca elde ederler!. Emilen kanın, çok çabuk bir şekilde ''pıhtılaşarak, koyu bir hale gelmemesi'' içinse, ''özel bir salgı'' boşaltırlar!.. Dişi sinekler, vücutlarında gelişen larva şeklindeki ''yavrularını'' tek tek doğururlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Çeçe sinekleri'', doğan yavrularını hiç vakit kaybetmeden, hemen ''yumuşak toprağın'' altına bırakır. Bu gömülen larvalar, birkaç saatin içerisinde ''pupa'' evresine girerler. Bu tür sinekler, tüm yaşamları boyunca, ortalama olarak, ''12 kez döl'' verebilirler. Çeçe sinekleri, bazı sinek türlerinde de görülebilen çok değişik bir üreme şekline sahiptir!.. Öyle ki; larva, yumurtadan henüz sineğin karnındayken çıkar!..Ve sanki; larvaları ''doğurmuş'' gibi bir izlenim verir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Uyku hastalığı; ''çeçe sineklerinin,'' insanları ''ısırdıktan'' hemen sonra, onların ''kanlarını emerken'' vücutlarına aktardığı, ''Trypanozoma Gambiense'' türündeki ''parazitlerin'' neden olduğu, son evresinde ise; ''koma ve nihayetinde de ölümcül'' olabilen bir ''hastalık'' türüdür!.. Belirtilerine gelecek olursak; öncelikle vücutta, çok düzensiz ve oldukça yüksek ateş oluşur. Daha sonraki ileri safhalarda; ''aşırı titreme, baş ağrısı ve havale geçirme ve koma'' gibi sinir sistemini etkileyen belirtiler görülebilir. Aynı zamanda deride, ''kırmızı döküntüler'' de olur!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Uyku hastalığından korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Öncelikle, ''hastalık belirtilerini'' gösteren insanları ortaya çıkarıp, teşhis ederek; gerekli olan tedaviyi uygulamak şarttır. Bu hastalığa bulaşmış olan hayvanları da ''karantinaya alarak,'' gözetim altında tutmak gerekir. İnsanların ''bağışıklık sistemini'' güçlendiren, ''koruyucu ilaçları ve vitaminleri'' vücudumuza almak, ''uyku hastalığının bulaşmamasına'' ve kişilerin korunmasına yardımcı olabilir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Tatarcık (Üvez) Sineği
''Tatarcık sineği''; çift kanatlılar takımının, ''Psychodidae'' familyasından olan; ''şark çıbanı'' denilen bir rahatsızlığa yol açan mikrobu taşıyıp, bulaştıran zararlı bir böcek türüdür. Halk arasında; ''yakarcık'' veya ''yakan'' olarak bilinir. ''En çok bilinen'' ismi ise; üvez sineğidir.'' Üvez sinekleri ''sivrisinek'' ile sık sık karıştırılsa da, aslında birçok farklı yönleri bulunur.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Ergin tatarcık sinekleri'' yaklaşık olarak, ''2-5 mm.'' boyundadır. Oldukça uzun sayılabilecek bacaklara sahiptir. Dinlenmeleri esnasında kanatlarını, karınlarının üzerinde V harfi şeklinde tutmaları; kanatlarının ve tüm vücudunun aşırı kıllı olması ve kan emmek için yöneldiği bölge çevresinde ''kısa sıçrayışlarla uçması,'' tipik davranış özelliklerindendir.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Kan emici'' olan, diğer sinek türlerinin dişilerinde, oldukça fonksiyonel olan ''ağız parçaları'' üvez sineğinde çok ''daha kısadır. Erkek üvez sineğinde ise ''kan emme'' olayı olmadığından bu parçalar, ağız içerisinde bulunmazlar!. Sadece ''dişi tatarcık sinekleri,'' yumurtalarını hızla geliştirmek için, gerekli olan ''protein ve mineralleri'' elde edebilmek adına ''kan'' emerler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Kanı emdikten ''3-8 gün'' kadar sonra, gün içinde konakladığı, genellikle; ''gölgeli, nemli ve de bitki artıklarının'' çok fazla olduğu yerlere, tek seferde ''100 kadar yumurtasını'' bırakır. Larva, yumurtadan çıktıktan sonra; ''ölü böcek parçaları, yaprak küfü ve hayvan dışkısı'' ile beslenir. Tatarcık (üvez) sinekleri, 4 safhadan (yumurta, larva, pupa, ergin) sonra, 45-50 günde de, ''ergin'' hale gelirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yaşam alanları, genellikle ''sıcak'' olan bölgelerdir. Geceleri,''loş ışıkta'' beslenirler. Tatarcık sinekleri enerji kaynağı olarak, bitkilerdeki; şekerle beslenirler. İnsanları sokan tatarcık türleri hastalık taşıyıcı olmaktan çok, ''kan emen fırsatçı'' olarak tanımlanır. Yaklaşık 100 metre yarı çapındaki bir alanda hareket ederler. Dişilerin çoğu, ''açık alanda yaşayan türlerden'' olmaları nedeniyle ''haşere öldürücü ilaç'' sıkmakla, etkin bir şekilde kontrol edilemezler!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yalnızca evlerde ve barınaklarda bulunan türler bu yolla ortadan kaldırılabilir. ''Çok sıcak ve deniz seviyesindeki şehirlerden, yüksek dağ köylerine; çöllerden, nemli tropikal ormanlara'' kadar, ''dünyanın çok farklı bölgelerine'' uyum sağlayabilirler. Türkiye'de diğer sinek türlerine oranla ''en tehlikeli sinek türü'' olarak gösterilebilir!. Öyle ki, çok fazla sayıdaki ''şark çıbanı'' olmuş insanın, hastaneye başvurarak, tedavi olmak istemeleri bunun en en büyük ispatıdır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Miyaz Sineği
Miyaz sineği; özellikle ''hayvancılığın'' yoğun olduğu,''kırsal alanlarda'' çok daha fazla görülen ''iri cüsseli, mavi, yeşil, sarı veya boz renkli'' bir sinek türüdür. Bu sineklerin erişkinleri serbest bir hayat sürerken, bazı türlerinin larvaları ise yaşamlarını ''parazit'' olarak sürdürmektedirler!. Yani; beslenebilmek için mutlaka başka bir organizmaya ihtiyaç duyarlar!.''Bazı türlerine, her yerde; bazılarına ise, lokal bölgelerde rastlanılan bu sinekler, tropikal ülkelerde çok görülür.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Miyaz sineğinin türlerinin, genellikle; ''çok sıcak ve kuru'' olan iklime uygun olan ''fizyolojik yapısı'' vardır. ''Erişkinliğe geçme'' sürelerinin, ''havanın sıcaklığı'' ile yakından ilgisi vardır!. Yaşam evreleri; ''yumurta, larva, pupa ve erişkin'' şeklindedir. Bazı türlerinde ise ''yumurta'', sineğin vücudunda gelişerek, çatlar ve doğrudan larvalar doğarlar. Bu tip üreme, diğer bazı sinek türlerinde de zaman zaman görülebilmektedir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sıcak yaz aylarında miyaz sineklerinde; ''yumurtadan, erişkin olana kadar'' geçen süre ise,
yaklaşık olarak, ''10 gün'' kadardır. Tüm bir ''yaz mevsimi'' boyunca da ''10-12 kez, yeni bir nesil'' ortaya çıkabilir!. Erişkin miyaz sinekleri, ''5-10 gün kadar'' yaşarlar. Bu süre içinde de hiç bir ''gıda'' almazlar!. Miyaz sinekleri, yumurtalarını konaklarının (omurgalı canlının) kılları üzerine yapıştırır. Daha sonra yumurtadan çıkan larva, deriyi delerek, onun altından hareket eder ve hayvanın ''sırt derisinin altına'' yerleşir!...

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Üçüncü evreye erişen larvalar, yaklaşık olarak ''12-15 mm.'' boyuna ulaşırlar. Renk tonu, koyu bir hale bürünür. Bir sonraki yılın ''ilkbahar aylarında'' da, eski derilerini terk ederek, toprağa düşer ve ''pupa safhasına'' girerler. Miyaz sinekleri, nesillerinin devamı için larva
ve yumurtalarını ''en korunaklı ve nemli'' olan toprağın içerisine bırakarak, ''onlara verilen
bu görevi'' layıkıyla tamamlarlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Miyaz hastalığı;'' ''miyaz sineği'' de denilen, ''Calliphoridae ve Sarcophagidae'' ailelerindeki sinek larvalarının; ''insanların veya hayvanların'', ''ölülerinin veya canlı dokularının'' üzerinde beslenirlerken oluşturdukları, ''yaraya benzeyen, hasarlara'' verilen bir isimdir!. ''Cochliomyia hominivorax, Chrysomya bezziana ve Wohlfahrtia magnifica'' gibi bazı ''miyaz sineği'' türleri, ''zorunlu parazit'' olmaları sebebiyle, gelişebilmek için daima ''canlı dokulara'' ihtiyaç duyarlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bu türlere ait sineklerin, hastalık taşımaları ve ''larvalarının,'' ''miyaz hastalığını'' oluşturması nedeniyle,''insan ve hayvanlar'' açısından daima bir ''tehlike'' oluştururlar. ''Miyaz yaralarının oluşması ve sıklığı, sineklerin; türüne, duyarlı konaklara, iklim ve ekolojik faktörlere, kemirici ve kene varlığına bağlıdır. ''Miyaz etkeni sinekler,'' arada sırada, büyük şehirlerde görülseler de, kırsal kesimlerde, özellikle de besi hayvanlarının olduğu yerlerde, daha çok görülürler!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
SİNEKLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
İtalya'nın, Sardunya adasına özgü bir peynir çeşidi olan casu marzu, ''Piophila casei'' cinsi bir sineğin larvalarıyla birlikte tüketilir!. İlk önce peynirler, birkaç gün boyunca, belli bir sıcaklıkta ve açıkta bekletilerek,''sineklerin larvalarını bırakması'' sağlanır!. Sonra da ''Piophila casei'' cinsindeki sinek larvalarının, ''sindirim sisteminde'' fermantasyon olayı gerçekleşir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bazı ''kimyasal maddelerin'' yardımıyla ve ''birtakım faaliyetlerin'' sonucunda oluşan, casu marzu peyniri; ''yumuşaklığı, aroması ve tadı'', tam olarak sağlanmış bir hale gelir. Avrupa Birliği tarafından, bu peynirin satışı, ''sağlık ve hijyen kurallarına uygun olmadığı'' gerekçesi ile ''uzun bir süre'' yasaklamıştır.! Fakat bu peynir türü, yüzyıllardır ''geleneksel yöntemlerle'' yapılan, ''yerel bir ürün'' olduğu için bu ''yasak'' sonradan kaldırılmıştır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Başka bir sinek türü olan ''Megaselia scalaris''in larvalarının,''beslenme'' anlamında belirli bir tercihleri yoktur!.. Öyle ki; ''boya, cila'' gibi kimyevi maddeler de dahil, bazı yara ve cesetlerin üzerinde dahi beslenebilirler!..''Calliphora vicina'' türü sineğin larvaları da, özellikle; insanların cesetleri üzerinde, oldukça yaygın olarak görülürler. ''Çürümek üzere olan cesetlerin'' üzerine de larvalarını bırakırlar. Sineğin ''hangi büyüme evresinde'' olduğu tespit edildiğinde,''cesedin ölüm zamanı'' da tam olarak tespit edilebilmektedir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Meyve sinekleri üzerinde; ''stres ve alkol'' arasındaki bağlantıyı ''tespit edebilmek için yapılan birtakım deneylerin sonucunda;''daha önce çiftleşmiş olduğu, dişi sinek tarafından reddedilen erkek sineğin'' bulunduğu ortama, ''alkollü ve alkolsüz çözelti'' konulduğunda, alkollü çözeltiyi tercih ettiği izlenmiştir!.. Bu davranışı, ''arzusunu bastırmak'' için yaptığı tahmin edilmektedir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Aynı zamanda da ''beyninde bulunan bir kimyasal maddenin'' eksilmesiyle, alkol içeren bu çözeltiye yöneldikleri düşünülmektedir!..İnsanlarda da bulunan bu kimyasal maddenin, aynı etkiye sebep olduğu,''karşı cins tarafından reddedilme'' durumunda, alkol içeren içeceklerin tüketilmesinin, çok fazla tercih edilmesinin, bu düşünceyi doğruladığına inanılmaktadır!. Bu madde nispeten azaldığında beyin; bu ''kimyasal maddenin oranını yükseltecek'' davranışı sergilemeye çalışıyor!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sivrisinekler, ''çok ilginç bir şekilde'' yaklaşık olarak, ''22 bin metre'' gibi oldukça uzak olan bir mesafeden, ''karbondioksit gazını'' algılayabilirler. Karbondioksit, ''memelilerin solunumuyla'' da ilgili olduğu için ''dişi sivrisinekler'' bu gazı, bir ''besin tespit etme aracı'' olarak kullanırlar!. İnsanları da ''solunumları'' sayesinde kolayca bulurlar!..Bunun dışında ''laktik asit ve alkolü'' de tespit edebilirler. Bu işlemi de ''solunumu takip ederek'' yaparlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
SİNEKLERDEN DOĞAL KORUNMA YÖNTEMLERİ
Aşırı şekilde üreyen ''sinek türleri,'' aslında ''doğal dengenin korunması'' adına çok önemli bir yere sahiptirler!. Öyle ki, ''kuşlar'' başta olmak üzere; ''kurbağalar, örümcek gibi bazı böcekler ve hatta bazı balık türleri'' gibi daha pek çok ''canlı'' türü, ''sinek nüfusunun büyük bir kısmını'' beslenme amacıyla tüketerek, ortadan kaldırırlar!. Böylece, yaşamın devamı sağlanmış olur!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yaşam alanlarımıza ''biz hiç istemediğimiz halde'' giren sinekleri, etrafımızdan uzaklaştırmak bazen hiç ''ummadığımız kadar zor'' olabilmektedir!.. Bir kez evlerimize girdikten sonra da bir daha ''çıkmama'' konusunda, gerçekten ''ısrarcı'' olabilirler!.. Sinekler, çoğu zaman evimizden kısa sürede atılmayan ''çöp kovalarındaki atıkların'' yüzünden de, ''sorun'' olurlar. Bunun yanı sıra, ''özensiz ve detaysız'' bir şekilde yapılan, ''ev temizliği'' sebebiyle de ortaya çıkabilirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinekler, ''görüntü ve şekillerinden'' çok; yiyecek bulma amacıyla kondukları yerlerin pisliği ve yiyeceklerinize temas ettikleri zamanlarda, bu ''pisliğin etkisiyle'' size bulaşabilecek olan bazı ''zararlı organizmaları taşımaları'' sebebiyle de, oldukça ''ürkütücü ve iticidirler!''.. Bu nedenle sinek türlerine karşı, sağlığınıza en az etkileyecek olan; ''doğal mücadele, korunma yöntemi ve tedbir almayı'' bilmek gerekir.Özellikle, kimyasal içerikli ürünlere başvurmaktan kaçınmak, hem bize, hem de etrafımıza karşı saygı ve sorumluluk işaretidir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
''Doğal yöntemlerin'' başında, birçok sinek türünün ''yakınına dahi uğramadığı,'' bazı bitki türlerini, evinizin içinde veya bahçenizde bulundurmak gelir. Oldukça etkili ve ''keskin'' bir kokusu olan bu bitkilerin, ''asit içerikli yapıları'' sayesinde sinekler, kolay kolay etrafınızda dolaşamazlar!..Bu türden bitkilere, örnek vermek gerekirse eğer; ''fesleğen, limon, nane, defne, biberiye, reyhan, lavanta, okaliptüs, pelin otu, sarımsak'' ilk ''akla gelenler'' olarak sayılabilir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Ayrıca ''haşerelerden korunmak'' için bedenimize sürdüğümüz; ''sinek kovucu ilaç ve krem'' gibi kimyasal maddelerin yerine; özellikle de çocuklarınız için uygun olan ve ''sinek kovucu'' bitkilerden üretilen, ''doğal bitki yağlarını'' vücudunuza güvenle sürebilirsiniz!. Bu tür ürünler, hem ucuz hem de daha sağlıklıdır: ''Fesleğen, okaliptüs, limon, sedir, sardunya, bergamot ve defne yaprağı'' gibi ürünler, ''tatlı badem yağı'' ile karıştırılarak rahatlıkla kullanılabilir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Fesleğen
Fesleğen bitkisi, evinizdeki ''sinek istilasını'' kontrol etme konusunda büyük bir etkiye sahiptir.
Bu şifalı bitkinin, sinekler için oldukça itici olan bir kokusu vardır. Sinekler bu kokuyu aldıkları anda orayı terk edeceklerdir!..Fesleğeni bir kap içinde veya bahçenizde çok kolay bir şekilde büyütebilirsiniz. Bunun yanı sıra, yapraklarını kullanarak da bir çay hazırlayabilir ve bunu bir ''sprey şişenin'' yardımıyla ''istenmeyen misafirlerinize'' sıkabilirsiniz!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Lavanta Yağı
Lavanta yağının insanları rahatlatan ancak böcekleri uzaklaştıran, keskin bir aroması vardır.
İnsanlar ''lavanta yağını,'' rahatlatıcı etkisinden dolayı genellikle, ''stres ve ruhsal terapi'' için ''alternatif tedavi yöntemi'' olarak kullanırlar. Bu yağı, evinizdeki sinekleri uzaklaştırmak için de kullanabilirsiniz!. Bu şekilde, hem evinize çok ''hoş bir koku'' vermiş olur, hem de ''sinek belasından'' kurtulmuş olursunuz!...

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Okaliptüs Yağı
Okaliptüs yağı, özellikle de ''solunum sistemi'' üzerindeki tedavi edici olan, ''olumlu etkisi'' nedeniyle, birtakım ''tıbbi uygulamalarda'' oldukça sık kullanılan, çok değerli bir üründür. Kendine has olan, çok etkin ve güçlü kokusunun; soğuk algınlığına, astıma veya bronşit rahatsızlığına karşı; rahatlatıcı, özellikle de ''nefes almayı kolaylaştıran'' bir özelliği vardır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Aynı zamanda okaliptüs yağı, evinizi ''dezenfekte'' etmek için de oldukça uygun bir malzeme olabilir. Etkin ''kimyasal yapısı'', çeşitli mikro organizmaları ortadan kaldırır ve ''sinek gibi bir çok böceğin, evinizi istilasını da engeller!. Bir sprey kabına; biraz ılık su ile beraber bir miktar okaliptüs yağı koyduktan ve iyice ''çalkaladıktan'' sonra, uygun olan yerlere sıkabilirsiniz!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sarımsak
İnce ince doğranmış sarımsak dişinin, keskin bir koku yayan bileşenleri, evinize sineklerin girmesini kesinlikle engelleyecektir. Bunun için yemek odanıza, kesilmiş ''birkaç sarımsak'' koyabilir veya yiyeceklerinize ''sarımsak tozu'' serpebilirsiniz. Böylece, sinekler yemeklerin üzerine asla konmayacaktır!.. Birkaç sarımsağı ezip, istediğiniz bölgelere yapıştırmayı da deneyebilirsiniz!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Elma sirkesi
Elma sirkesinin asit etkisi, sinek ve diğer böceklerle mücadele etmek için piyasada satılan, ''kimyasal ürünlerin ve böcek ilaçlarının'' yerine kullanabileceğiniz, ''alternatif'' bir yöntemdir. Elma sirkesinin kimyasal özelliği ve yoğun kokusu, sinekleri uzaklaştırır ve temas ettiği tüm yüzeyleri, dezenfekte eder. Direkt ''sineklerin üzerine püskürtmek'' çok iyi sonuçlar verse de; küçük kaselerin içine bir miktar dökerek, evin çeşitli bölümlerine koymak da faydalı olur!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Karanfil ve Narenciye
Portakal ve limonun kendine has kokusu, sinekleri uzaklaştırmak için bir çözüm olduğu kadar doğal bir ''oda spreyi'' görevi de görür. Narenciyenin kokusuyla birleşen, karanfilin çok keskin olan aroması, sinekleri oldukça rahatsız eder ve onları hızla, ''ev ortamınızdan'' uzaklaştırır!. Herhangi bir narenciyenin kabuğuna, birkaç adet ''karanfili sıkıştırarak'', yemek odanıza veya ''sineklerin istila edebileceği'' yerlere yerleştirmek, sorunun çözümüne yardımcı olabilir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
SİNEKLERLE KİMYASAL MÜCADELE VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Sinek türlerinin birçoğu dönemsel olarak, ''evlerde ve iş yerlerinde'' bulunabilir. Bazı ''sinek türleri diğerlerine göre ''daha sık görülürler'' ve doğal yaşam alanları ve yaşam döngülerine uygun olarak, ''farklı alanlarda'' yaşamayı tercih ederler. ''Sivrisinek'' gibi bazı sinek türleri, yaşam döngülerinin büyük bir kısmını ''su içinde'' geçirirler!. Bu nedenle,''durgun sularda'' yürütülen ''sinek ve larva mücadelesi'' de çok önemlidir!.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinek mücadelesi, daha çok ''nisan - ekim'' aylarında yani sineklerin ''en çok ve en aktif'' olduğu ''sıcak dönemlerde;'' ''dumanlama (sisleme)'' de denilen ''ULV yöntemi'' ile yapılır.
Bu yöntem; sinek gibi tüm ''uçan haşereleri'' yok edebilmek amacıyla, özel bir ''püskürtme makinesiyle'' ''sıcak veya soğuk suyla karıştırılan, kokulu böcek ilacının'', kapalı veya açık alanlara uygulanması işlemidir.''

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bu ilaçlama tekniği, ''sinek mücadelesinde'' en etkili ve en çok kullanılan yöntemdir!. Sisleme yani ''ULV cihazı'' ile ''ilaçlama yöntemi'', genellikle sineklerin; ''en yoğun ve toplu bir şekilde'' bulunduğu yerlerde tercih edilir. İşte bu yüzden de, bütün ''yaşam alanlarının'' ilaçlanmasına da gerek yoktur!. ULV, son derece ''ince'' bir şekilde, özel ''püskürtme tekniği'' ile oluşturulan, ''böcek ilacı sisinin'' adıdır. Haşereleri yok etmede, ''en az etken madde'' ile; ''en üstün, kalıcı, etkili ve ekonomik'' olan mücadeleyi sağlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Uçan ve yürüyen tüm haşereleri anında etkiler ve ''büyük bir hızla'' yok eder. ULV ile amaç; ''yağ bazlı ilaçlı suyu'', havada çok uzun bir süre (8-10 saat) kadar, ''asılı'' kalacak şekilde partiküllere bölüp, hava ile temas süresini uzatarak, etkinlik sağlamaktır. ''Yağ bazlı ilaçlar'' çok çabuk buharlaşmadığından, insan ve çevre sağlığı üzerindeki zararlı etkileri, daha da artmaktadır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
İlaç damlacıkları havada rüzgarın etkisi ile yayıldığından, rüzgar faktörü çok büyük bir önem kazanmaktadır. Rüzgarın durgun olduğu sabahın erken vakti ve akşam gün batımı yapılan ilaçlama, özellikle uçan haşerelerin, çok yoğun olduğu saatlerde olmalıdır. Rüzgar hızının, sıfıra yakın olduğu anda, ilaçlama asla yapılmamalıdır. Bu gibi durumlarda ilaç havada asılı kalmaktadır.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
ULV asla havaya doğru yapılmamalıdır!. Havadan yapılan ilaçlamanın, yerden yapılmasına da kesinlikle izin verilmemelidir!. Hedefte olan zararlı, yerdeki su birikintisi veya fosseptik ise sadece o yöne doğru yapılmalıdır. Gece vakti, genellikle sineklerin çok fazla ''uçma durumu'' olmadığından, ''havaya doğru yapılan püskürtme işlemi'' amacına ulaşmadığı gibi ''havadan yapılan mücadele'' gibi olduğundan, ''yasak kategorisine'' girmektedir!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
ABD'de, sinek benzeri zararlıların olduğu ortamlarda,''kimyasal ilaçların'' kullanılması yerine, ''karbondioksit tuzakları'' kullanılarak, mücadele yapıldığı bilinmektedir. Ülkemizde de bu gibi araştırmalar yapılmaktadır. Bir diğer, sinekler ve diğer haşereler üzerinde oldukça etkili olan, mücadele yöntemi de ''boyamadır.'' Bu yöntemde; ''yapışkan maddeyle'' ile ''şeker'' kullanılır. Sinekler, bu karışımdaki şekerin kokusuna aldanarak, yapışır ve ölürler!. ''Elektrikli yapışkan kapanlar,'' sık sık kullanılmakta olan ''sineklerle mücadele'' aygıtlarıdır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinekler en çok akşam, ''gün batarken ve sabah gün doğarken'' aktif olurlar. Sinek türlerinin, nispeten ''çok daha az'' sayıda bulunduğu ''kış mevsiminde'' yapılan mücadele ise büyük bir önem taşır. Çünkü, sinekler bu mevsimde hem az, hem de daha ''hareketsiz'' olurlar!. Sinek ilaçlama uygulaması, kesinlikle aksatılmadan, daima periyodik aralıklarla yapılmalıdır.Çünkü sinekler, yılın ''neredeyse her günü'' yumurta bırakan ve bu nedenle de ''çok büyük bir hızla'' çoğalabilen canlılardır!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bizi oldukça rahatsız eden sinek türlerinin çok hızlı bir şekilde üremesinin en büyük nedeni; ''evlerimizin, bahçe veya açık havuz'' gibi mekanların onlara, ''uygun yaşam alanları'' olarak sunulmasından kaynaklanmaktadır!..Kışın içinde su bırakılan veya biriken, yüzme havuzları mükemmel bir üreme ortamıdır ve bu havuzlarda ''milyonlarca sinek'' üreyebilir!. Sazlık olan bölgelerde sinekler barınabilir fakat sazlıkların altındaki gölgelik alana, yumurta bırakmazlar.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Sinek türlerini uzak tutabilmek için evinizde ve bahçenizde,''sarı ışık veren ampullerden'' kullanabilirsiniz. Bu ışığın, sinekler üzerinde ''itici'' bir etkisi vardır. Sonbaharda havuzları
artık kullanmadığınızda üstü bir örtü ile kapatılarak, güneşten korunmalıdır. İçerisinde su birikmesini engelleyerek ya da suları tamamen boşaltarak da sineklerin üremesine engel olabilirsiniz.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Bulunduğunuz mekanın pencereleri ve kapıları, mümkün olduğunca açık bırakılmamalıdır. Eğer zorunluysa da pencerelere, ince telden örtü yapılabilir. Özellikle çocuklar için ''cibinlik'' kullanabilirsiniz. Sinekler, küçük yapıda oldukları için ''en ufak bir delikten'' bile içeri girerek, buradaki ''sıcak ortamda'' üreyebilir. Ergin sinekler, gündüzleri buralarda dinlenirler. Kışı da ahırlarda, boş binaların kuytu köşelerinde geçirirler.

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Yaşam alanlarımızın yakın çevresinde, sivrisineklerden ve başka böcek türlerinden beslenen birçok canlı mevcuttur. Bu canlıları korumakla da aslında kendimizi korumuş oluruz!..Öyle ki; ''kurbağa, kertenkele, örümcek, bukalemun, yarasa ve birçok böcek türü ile onların su içinde yaşayan larvaları; bazı balık türleri ve birçok kuş çeşidi,'' tamamen sinek türlerden ve onların larvalarından beslenerek, ''sayılarının dengelenmesinde'' çok büyük bir rol oynamaktadırlar!..

www.farmapest.com
www.farmapest.com
www.farmapest.com
Farmapest Haşere ve Kemirgen Kontrol Hizmetleri, T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı ve izinli, belge ve ilaçlarıyla, sizlere her türlü haşere ve kemirgen sorunlarının çözümünde çeşitli alternatifler sunabilecek, bilgi ve tecrübeye sahip olan uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
İletişim Bilgileri
Avrupa Yakası
Seyrantepe Mah. Gülendam Sok. No:14/A 4.Levent / Kağıthane / İST.
Anadolu Yakası
Çınar Mah. Mustafa Kemal Atatürk Cad. Canlı Sok. Gülbağ Pasajı No: 6/13 Küçükyalı Maltepe / İST.
Tel : (0542) 473 10 89 - (0212) 279 87 98
www.farmapest.com Mail Adresi: farmapest@gmail.com
böcek ilaçlama,haşere ilaçlama,kemirgen kontrol,hamam böceği ilaçlama,sivrisinek ilaçlama,pest ilaçlama,pest control,dezenfektasyon hizmetleri,bahçe ilaçlama,ev ilaçlama,pest kontrol,kene ilaçlama,karınca ilaçlama,tahtakurusu ilaçlama,sümüklüböcek ilaçlama,salyangoz ilaçlama,akrep ilaçlama,pire ilaçlama,
Comentarios